Nagyot zuhant az euróövezet gazdasági teljesítménye júliusban:

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI júliusra vonatkozó végleges értéke nyolchavi mélypontra, 48,6 pontra gyengült a júniusi 49,9 pontról.

Az előzetes becslésben 48,9 pont szerepelt.

  • A szolgáltatóipari BMI végleges júliusi értéke hathavi mélypontra, 50,9 pontra süllyedt a júniusi 52,0 pontról az előzetesen közölt 51,1 pont helyett.
  • A feldolgozóipari BMI az előzetes becsléssel összhangban 42,7 pontra, 38 havi mélypontra esett a júniusi 43,4 pontról. Szakértők kedvezőbb, 43,5 pontos júniusi mutatóra számítottak.
  • A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Visszaesett a gazdaság

A kilátásokat jelző mutatók romlása az euróövezet gazdaságának visszaesésére utal a következő hónapokban, ami a vállalatokat a munkaerő-felvétel visszafogására készteti. Az árnyomás eközben tovább mérséklődött, az átlagos eladási árak csaknem két és fél éve a legkevésbé emelkedtek.

Az inputköltségek inflációja 32 havi mélypontra süllyedt, miközben az üzleti bizalom idei mélypontjára csökkent.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető gazdasági elemzője szerint az euróövezet gazdasága számára rosszul indult az év második fele az előző havi stagnálás és az év első öt hónapjában látott növekedés után.

Az aktivitás visszaesését a feldolgozóipar vezérli, azonban a szolgáltatási szektor növekedése is alábbhagyott, visszafogva a gazdasági teljesítmény támogatását.

Itt vannak július inflációs adatai

Júliusban a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben lassult az infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése alapján. Bővebben >>>