Egy floridai szövetségi bíró jogtalannak nyilvánította és érvénytelenítette a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön, köztük a repülőgépeken, arra hivatkozva, hogy a döntéssel az amerikai járványügyi hatóságok túllépték a hatáskörüket.

Kathryn Kimball Mizelle körzeti bíró egy tavaly benyújtott keresetet azzal az ítélettel zárt, hogy az amerikai járványügyi központ (CDC) helytelen módon elmulasztotta igazolni a maszkviselésre vonatkozó döntését, és nem megfelelő módon alkotta meg a szabályokat. Egyelőre nem tudni, hogy az ítéletnek pontosan milyen következményei lesznek.

A járványügyi központ nemrég május 3-ig meghosszabbította a maszkviselési kötelezettséget, hogy a szakértőknek több idejük legyen tanulmányozni a koronavírus omikron változatának BA.2 alvariánsát, amely a fertőzések legnagyobb részét okozza az Egyesült Államokban.

A CDC 2021 februárjában rendelt el először maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön.

Az óvintézkedés eltörléséért a légitársaságok és a kongresszus republikánus képviselői is keményen küzdöttek. A szigorítás bírálói azzal érveltek, hogy január közepe óta azokban az Egyesült Államokban is csökkentek az esetszámok, ahol eltörölték a maszkviselései kötelezettséget az éttermekben, az áruházakban és más beltéri létesítményekben.