Bill Gatesék pénze segít betömni azt a finanszírozási hiányt, amely a pakisztáni árvizekkel, az ukrajnai háborúval és a koronavírus-járvánnyal együtt meghiúsította a világot megnyomorító betegségtől való megszabadítására irányuló 35 éves erőfeszítést.

Több mint egy évtizede a gyermekbénulás felszámolása a legfontosabb prioritása az alapítványnak. A seattle-i székhelyű nonprofit szervezet mintegy 70 milliárd dolláros alaptőkével rendelkezik, eddig csaknem 5 milliárd dollárt adományozott közvetlenül az ügyre - írta a Bloomberg.

A program ötéves stratégiája 4,8 milliárd dollárt igényel ahhoz, hogy 2026-ig évente 370 millió gyermeket érjenek el gyermekbénulás elleni vakcinával és más alapvető egészségügyi szolgáltatásokkal.

A világ egészségügyi vezetői 1988-ban indultak hadba a járványos gyermekbénulás ellen, és arra számítottak, hogy 12 éven belül - ennyi időbe telt a himlő kiirtása is - sikerül teljesíteni a feladatot. Ez azonban nem jött össze.

Az eddigi 19 milliárd dollár pénzügyi támogatás és a több százmillió gyermek beoltására tett hősies erőfeszítések 99,9 százalékkal csökkentették a gyermekbénulásos esetek számát. Mára Pakisztánban és Afganisztánban nem sikerült megállítani az ősi ellenséget, emiatt aztán a vad poliovírus visszaszivárgott Délkelet-Afrikába is. Májusban Mozambikban 30 év óta először tört ki a járvány.