Idén a felére csökkenhet a globális kereslet a benzin iránt, ami megszorongathatja az olajfinomítók árrését az év második felében. Ennek oka az, hogy egyre többen állnak át elektromos autóra Kínában és az Egyesült Államokban, valamint a koronavírus-járványt követő tavalyi megugrás után elkezdett visszatérni a normál fogyasztási szinthez.

A Wood Mackenzie tanácsadó cég szerint 2020 óta a legalacsonyabb növekedés mellett a kereslet várhatóan 340 ezer hordóval nő, idén pedig eléri a 26,5 millió hordót – írja a Reuters. Ez a tavalyi 700 ezer hordós növekedéshez képest csökkenést mutat, mivel Kína lassan elérni a közlekedési üzemanyag-kereslet csúcspontját, miközben az Egyesült Államok már túl is van rajta.

Sushant Gupta, a Woodmac elemzője szerint Kínában idén mindössze 10 ezer hordóval nő a kereset az elektromos járművek nagyobb mértékű elterjedése miatt.

A Rystad Energy tanácsadó cég idén 26 millió hordó körülire becsüli a globális benzin iránti keresletet, ami nagyságrendileg 300 ezer hordóval haladja meg a 2023-as, 700 ezer hordó körüli növekedést.

A kínai Sinopec finomító 1,7 százalékos, azaz 3 millió tonnás kereslet-növekedéssel számol.

Az IEA úgy számol, hogy a csökkenő árak miatt idén az elektromos autók aránya Kínában elérhető a 45, Európában a 25, az Egyesült Államokban pedig a 11 százalékot.

India benzinfogyasztása 2025 márciusáig bezárólag új, 39,2 millió tonna hordó tonnányi rekordot érhet el, ami közel 5 százalékos növekedést jelenthet a kormány becslései szerint.

Idén 85 százalékkal nőtt a benzin árrése az Egyesült Államokban és Ázsiában.

Drámai számok: elképesztő, mit művelnek a kormányok az üzemanyag árával

Miközben megy a vita az üzemanyagok áráról, a számok azt mutatják, tényleg nem az alapanyag a legdrágább tényező. Vajon vigasztalja a magyarokat a tudat, hogy a térségben is így zajlik ez?
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább---〉

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!