Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke arra készül, hogy a novemberi kongresszusi választások után elindítja 2024-es újraválasztási kampányát – írja a Bloomberg az elnök környezetéből kiszivárogtatott hírekre hivatkozva.

Ez felveti a lehetőségét egy gigantikus és borítékolhatóan kőkemény visszavágónak Donald Trumppal szemben, akit – minden ellenkező összeesküvés-elmélet ellenére – 2020-ban kihívóként elpáholt.

Ha a hír igaz, akkor Biden komoly ellenszélre számíthat. A közvélemény-kutatások szerint még a Demokrata Párt szavazói is fiatalabb elnökjelöltet szeretnének indulónak a 2024-es meccsen. A Kongresszus egyes demokrata politikusai az elmúlt időszakban szintén így nyilatkoztak, mások mélyen hallgatnak arról, támogatnák-e jelölését. Népszerűségi indexe a FiveThirtyEight közvélemény-kutató intézet szerint mindössze 40 százalék az amerikaiak körében.

Az elmúlt hetek erősítették

Támogatói azonban úgy vélik, hogy az elmúlt hetekben elért törvénykezési eredmények erősítették önbizalmát. Egyebek mellett az USA legjelentősebb klímavédelmi jogszabályát sikerült elfogadtatnia a szenátussal, amit a sajtó egy része történelmi jelentőségűnek minősít.

Emellett potenciális ellenfelét, Donald Trumpot a törvény előtt vonhatják felelősségre a Kongresszus elleni 2021. január 6-ai támadásban játszott szerepéért, titkos iratok nem megfelelő kezeléséért, amivel kapcsolatban az FBI házkutatást tartott nyári rezidenciáján, illetve New York Államban azért, mert cégei a vád szerint átverték a hitelezőiket.

Végül az elnök újraindulása mellett szólhat, hogy az amerikai gazdaságra nehezedő inflációs nyomás és a recessziós félelmek a legfrissebb adatok szerint enyhülni látszanak. Magyarán a következő években megfordulhat az a rossz gazdasági széljárás, ami most aláássa népszerűségét.

Nem biztos a visszavágó

Biden gyakran hivatkozik arra, hogy amikor a közvélemény-kutatók Trumppal szembeállítva mérik 2024-es esélyeiket, akkor rendre őt hozzá ki győztesnek. Ugyanakkor lehet, hogy nem a volt elnökkel kerülne szembe, ha Trump úgy dönt, nem indul, vagy a republikánusok előválasztásán legyőzi valaki, minden bizonnyal egy fiatalabb elnökjelölt-aspiráns.

Nemrégiben a Demokrata Párt aktivistáival találkozva azt mondta, hogy továbbra is aggasztónak tarja a demokrácia erodálódását az Egyesült Államokban. Ezért úgy véli, a demokratáknak mindenképpen hozniuk kellene a novemberi időközi választásokat és a következő elnökválasztást is.

Ennek szellemében felpörgették a legkiélezettebb versenyt vívó demokrata képviselő- és szenátorjelöltek támogatását. Ha befutnak, erősíthetik Biden bázisát a pártban. További hír, hogy felvette a kapcsolatot korábbi pénzügyi donoraival és a szakszervezetekkel, akikre szintén számíthatott.