Április 1-je óta nem érkezik orosz földgáz Lettországba, Észtországba és Litvániába - mondta az AFP jelentése szerint Uldis Bariss, a Conexus Baltic Grid vezérigazgatója szombaton a lett rádióban.

Az országokat jelenleg a lettországi gáztartalékokból szolgálják ki - írja a The Guardian.

Az interjú azután hangzott el, hogy Gitanas Nauseda litván elnök kérte Európa többi részét, hogy kövessék a balti államok példáját. "Hazám évekkel ezelőtt olyan döntéseket hozott, amelyek ma már lehetővé teszik, hogy fájdalommentesen megszakítsuk az energetikai kapcsolatokat az agresszorral" - írta a litván elnök a Twitteren.

Litvánia 2014-ben kezdett el egy LNG, cseppfolyósított földgázterminált építeni, hogy csökkentse az Oroszországtól való gázfüggőségét. Az év elején az energiaügyi miniszter azt mondta, hogy az ország elegendő LNG-készletet tudott rendelni ahhoz, hogy kielégítse energiaigényét. Szükség esetén Lettországon keresztül tudnak még gázt fogadni - írta a nytimes.com.

Litvániának mindössze 2,8 millió lakosa van, de a balti államok legnagyobb gazdasága és az euróövezet tagja is. Így bár a litván vásárlás elvesztése valószínűleg nem okoz jelentős kárt az orosz Gazpromnak, a lépésnek geopolitikai jelentősége van, mivel precedenst teremt az EU számára.

Az Európai Unió - amely 2021-ben a gázszükségletének 40 százalékát Oroszországtól szerezte be - nem szüntette be - Ukrajna megtámadása miatti szankcióként - az energiaszállításokat Moszkvától.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreket ezen a linken olvashatja.