Az 5,3 méter hosszú emlős gyomrában többek között halászhálókat, kötelet, csomagolóanyagokat, zacskókat és műanyag poharakat találtak - írja a Greek Riporter.

Sajnos az eset nem ritka, Anastasia Komninou, a szaloniki Arisztotelész Egyetem állatorvosi karának professzora, aki a boncolást végezte elmondta, hogy több bálna pusztul el amiatt, hogy nem tud rendesen táplálkozni a gyomrában lévő nagy mennyiségű műanyag miatt.

A csőrös bálna (Ziphius cavirostris) gyakori a görög vizekben. Úgy vélik, hogy több mint 100 000 csőrös bálna él a világ óceánjaiban, túlnyomó többségük a Csendes-óceán keleti részén.

"A műanyaghulladék ma már globális problémát jelent a tengeri élőlények számára" - mondta George Amyras környezetvédelmi és energiaügyi miniszterhelyettes.

Évente legalább 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, és a műanyag teszi ki a felszíni vizektől a mélytengeri üledékekig megtalálható tengeri hulladék 80 százalékát.

A lenyelés csak az egyik probléma, sok állat belegabalyodik a hulladékba és megfullad, de a lebegő műanyag nem őshonos állatok szállítását is lehetővé tesz, ami veszélyezteti a a tengeri biodiverzitást és a táplálékhálózatot.