Szlovákiában tavaly éves szinten 3,2 százalékkal nőttek az árak, ami az elmúlt kilenc év legnagyobb árugrása - írja a pozsonyi Új Szó. Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési tanácsadó cég elemzője szerint idén az év első három hónapjában hét százalék körüli drágulás várható.

A legnagyobb probléma, hogy erre a lakosság egy jelentős része egyáltalán nincs felkészülve - véli az adósságbehajtással foglalkozó KRUK Csehország és Szlovákia Kft. vezérigazgatója, Jaroslava Palendalová.

A KRUK-nak készült felmérés szerint egyre nagyobb a szakadék a lakosság egyes rétegei között. Míg egy évvel ezelőtt a családok csaknem 70 százalékának volt kisebb-nagyobb megtakarítása a nehezebb időkre, mostanra ez az arány 63 százalékra esett vissza, vagyis nagyjából minden harmadik családnak súlyos terhet jelent majd az árak hirtelen megugrása. A felmérés szerint a 45 és 55 év közötti korosztályhoz tartozók helyzete romlott a legnagyobb mértékben.

A legtehetősebb háztartások anyagi helyzete a felmérés szerint ezzel szemben tavaly még javult is. A megkérdezettek öt százaléka szerint például több mint három évre elegendő pénzügyi tartalékot sikerült felhalmozniuk. A legtöbb pénzt a magasabb végzettséggel rendelkezők, az IT-ágazatban, a bankszektorban és a biztosítóknál dolgozók képesek félretenni a fizetésükből.

A nehezebb helyzetben levő családoknak, vagyis akiknek egy fillérnyi megtakarításuk sincs, nagyon gyorsan át kellene gondolniuk az eddigi fogyasztási szokásaikat. Minden felesleges kiadást le kellene faragniuk, és minél hamarabb olyan kereseti forrás után nézni, amelynek köszönhetően nőhetnek a bevételeik – tanácsolja Palendalová. Akik a drágulások miatt olyan helyzetbe jutnak, hogy képtelenek lesznek eleget tenni az eddigi kötelezettségeiknek, például nem lesz pénzük a korábban felvett hitel törlesztőrészleteire, azoknak minél hamarabb fel kellene venniük a kapcsolatot a bankkal, hogy időben felmérhessék a lehetséges megoldásokat.