Zsinórban harmadik hónapja nőttek októberben az európai autóeladások éves összevetésben – derül ki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) közleményéből.

Előző hónapban 910 753 új személygépjárművet regisztráltak, 14,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A kontinens kulcsfontosságú gazdaságai mind kedvező eredménnyel zárták az októbert: Németországban 16,8, Olaszországban 14,6, Spanyolországban 11,7, Franciaországban pedig 5,5 százalékkal több új autót értékesítettek, mint 2021 októberében.

Magyarország a legrosszabbul teljesítő európai országok között zárt: 9,5 százalékkal visszaesett az eladott autók száma éves bázison. Nagyobb mínuszt csak Szlovénia (-18,7 százalék) és Dánia (-14,3 százalék) produkált múlt hónapban.

A márkák versenyét eladott autók számát tekintve a Stellantis nyerte, 147 905 darabbal, ez ugyanakkor 4,3 százalékos visszaesés a tavaly októberi értékesítési eredményhez képest. A legnagyobb növekedést a Volkswagen csoport produkálta, 41,7 százalékkal tudtak több autót eladni, mint egy évvel korábban.

Bár a gyártóknak olyan tekintetben most könnyebb a dolguk, mint a pandémia idején, hogy kevésbé terheli őket a nyersanyaghiány, de az energiaválság miatt emelkedő infláció útját állja a teljes helyreállásnak.

"Bár jövőre még várható némi javulás, a piac még így is messze elmarad majd a normálisnak tekinthető, pandémia előtti működéstől" – idézi a Bloomberg az LMC Automotive elemzőit.