Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Finnországban kétezer munkanélküli részesült havi 560 eurós feltétel nélküli adómentes juttatásban 2016 vége óta egészen idén decemberig. Olyan személyekről van szó, akiknél a segély folyósítása már a lejárathoz közeledett - írja a hvg.hu a L'Expressre hivatkozva.

Eredetileg szélesebb körre tervezték a tesztet, például, 25 éven aluliakat, háztartásbelieket és a nagyon keveset keresőket is be akartak vonni a kísérletbe. Végül a költségvetés szűkössége miatt csak a munkanélküliek egy speciális rétegéből kaptak két éven át alapjövedelmet a sorsoláson kihúzott szerencsések. A globális értékelés szerint  a politikai pártok és a szakszervezetek is úgy látják, nem jött be a kísérlet.

Az alapjövedelem valójában nem serkentette álláskeresésre a munkanélkülieket és csak a teszt 20 millió euró közpénzt emésztett fel. Ha szélesebb körben bevezetnék, 5 százalék fölé nőne a költségvetési deficit, amely elfogadhatatlan.

Finnországban a munkanélküliségi ráta európai mércével magas, 7 százalék feletti, ami mintegy 250 ezer embert jelent, miközben 100 ezer betöltetlen álláshely van. Vagyis a problémát nem az alapjövedelem fogja megoldani, hanem a már eddigi is nemzetközi mércével kiemelkedőnek tartott finn oktatási és szakképzési rendszer további tökéletesítése.

Az alapjövedelem alkalmazásáról korábban az OECD is készített egy részletes elemzést - amelyről a Napi.hu is beszámolt. Ebben arra hívta fel a finn döntéshozók figyelmét, hogy ha az alapjövedelemmel helyettesítenék a jelenlegi szofisztikált rendszert, az a szegénység növekedésével járna. Erről itt olvashat részletesen.