A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát, valamint az Európai Uniót tömörítő G7 csoport állásfoglalásában a tárcavezetők kijelentették: a kínai vezetés által módosított hongkongi választási törvény aláásta Hongkong nagyfokú autonómiáját és az "egy ország két rendszer" elvét - idézi az MTI.

A nyilatkozattevők felszólították Kínát, hogy járjon el az 1984-es kínai-brit együttes nyilatkozatban rögzített, valamint minden egyéb jogi kötelezettségeivel összhangban, és tartsa tiszteletben az alapvető jogokat Hongkongban az Alaptörvényben előírtak szerint. Felszólították továbbá a kínai és a hongkongi hatóságokat, hogy állítsák helyre a hongkongi politikai intézményekbe vetett bizalmat, és vessenek véget a demokratikus értékeket, valamint a jogokat, köztük a szabadságjogokat védelmezők indokolatlan elnyomásának.

Vasárnap törvényhozói tanácsi választásokat tartottak Hongkongban. A már majdnem teljes feldolgozottság utáni eredmények alapján a Peking-párti jelöltek nyerhették el mind a kilencven képviselői helyet a törvényhozásban. Az új választási törvény alapján a választópolgárok csupán 20 képviselőt választhattak meg közvetlen szavazással.