A hollandiai Vlissingen kikötőjében áll egy felújítás alatt álló jacht, az Aquamarine. Ez az oligarcha mércével mérve szerény, 50 méteres hajó korábban  Oroszország legismertebb üzletemberének, Roman Abramovicsnak a tulajdona volt - derítette ki a Guardian.

Február 24-én a jacht tulajdonjoga egy korábban Abramovics által ellenőrzött cégtől egy közeli üzlettársára, David Davidovics orosz üzletemberre szállt át.

Az Aquamarine az ötödik jacht, amely az utóbbi időben Abramovicshoz köthető, akit az Egyesült Királyság és az EU szankciók alá helyezett az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal való állítólagos kapcsolatai miatt. Flottájához tartozik két, több mint 1 milliárd dollárt érő megayacht, amelyeket Törökországba menekítettek, miután Abramovicsot feketelistára tették, valamint két kisebb hajó, amelyek jelenleg a Karib-tengeren horgonyoznak.

Davidovics a Guardiannek elmondta, hogy ő az Aquamarine tulajdonosa egy Jerseyben székhellyel rendelkező céggel együtt. Davidovich azt is elmondta, hogy ő a többségi tulajdonosa a Brit Virgin-szigeteken jegyzett Norma Investments nevű befektetési vállalkozásnak, amely szintén tulajdonosa az előbb említett cégnek és amely - a Wall Street Journal szerint - korábban szintén Abramovics irányítása alatt működött.

Az Aquamarine-t a luxusjachtok építésére és javítására szakosodott holland Damen Shiprepair cég javítja. A hajógyár egy névtelenséget kérő forrása azt mondta, hogy általánosan úgy tudják, hogy ez Abramovics jachtja volt.

A hajót a holland Heesen cég építette, 2021-ben adták át, becsült értéke 40,3 millió dollár.