Egy amerikai tanulmány szerint a Covid-19 betegség átadása családon belül nagyon gyakori, és ugyanolyan valószínűséggel terjeszthetik a gyerekek a fertőzést, mint a felnőttek.

Az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ (CDC) oldalán megjelent tanulmány annyiban különleges a korábbi vizsgálatokhoz képest, hogy az abban résztvevőket nem csak egyszer, hanem folyamatosan vizsgálták azután, hogy egy családon belül egy embernél jelentkeztek a koronavírus-fertőzés tünetei.

Gyorsan átadják egymásnak a fertőzést a családtagok

Miután egy fertőzött bekerült a vizsgálati programba, az összes családtagja 14 napon belül folyamatosan orrnyálkahártyából és nyálból származó mintával látta el a kutatócsoport tagjait, akik folyamatos kapcsolatban voltak a vizsgált családokkal. Az első hét nap mintáit PCR tesztekkel vizsgálták. A kutatásban résztvevő 101 indexszemély 191 családon belüli kontaktjából egy sem mutatott tüneteket akkor, amikor az indexszemély tünetei megjelentek. Ugyanakkor egy héten belül összesen 102 kontaktszemélynél, azaz családtagnál mutattak ki a következő 7 napon a Covid-19 fertőzést PCR teszttel, ami azt mutatja, hogy a családon belüli fertőzési ráta 53 százalékos volt.

Ez a fertőzési ráta ráadásul, ha korcsoportok szerint nézzük, nem volt szignifikánsan alacsonyabb a gyerekek esetében. A 12 év alatti korosztálynál ennek mértéke szintén 53 százalékos volt, míg a 12-17 éves korosztály esetében 38 százalék - írják összefoglalójukban a tanulmány szerzői. A fertőzések 75 százaléka ráadásul az indexszemély tüneteinek megjelenését követő 5 napon belül történtek.

Már öt napon belül megfertőződhetnek a családtagok

A fertőzési ráta kiszámításánál nem vették figyelembe azokat a személyeket, aki az indexszemély nyilvántartásba vételekor már pozitív mintát adtak, így az így kapott adat konzervatívnak tekinthető. A vizsgálatok szerint a fertőzés az esetek  75 százalékában az indexszemély tüneteinek megjelenését követő 5 napon belül következett be.

A Tenessee állambeli Nashville-ben és a wisconsini Marshfieldben folytatott felmérés készítői szerint arra vonatkozó következtetéseket mindenképpen le lehet vonni, hogy hogyan érdemes eljárni, ha a háztartásban egy személy a Covid-19 betegség jeleit mutatja - e szerint még azelőtt érdemes elkülönítenie magát, hogy megérkezne a fertőzés tényét megerősítő pozitív teszteredmény. Ez praktikusan külön helységek, fürdőszoba használatát jelenti, valamint azt, hogy a közös terekben nem csak a fertőzötteknek, de a többieknek is érdemes maszkot viselniük.

A közeli kontaktoknak pedig érdemes elkülöníteniük magukat akár a közösségtől is, mivel a vizsgálat szerint azok közül, akik a családon belül elkapták a fertőzést, csak kevesebb mint 50 százalékuknál jelentkeztek tünetek (így tudtukon kívül fertőzhettek családon kívül).