Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha szeptember végéig az Európai Unió nem áll elő egy, Szlovákia számára is kedvező megoldással az energetikai krízisre, a kormány októberben dönt az energiaárak szabályozásáról – jelentette ki Milan Krajniak munkaügyi miniszter a televízió nyilvánossága előtt a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint. Ennek jogi keretét az energetikai szükséghelyzetről szóló törvény módosítással teremtenék meg.

„Vagy az Európai Unió előáll egy megoldással, amely elfogadható lesz a számunkra, vagy mi október folyamán eldöntjük, miként szabályozzuk majd az árakat. Azt nem ígérhetjük, hogy az idei évhez hasonlóak lesznek, de meg tudják majd fizetni” – mondta.

Szociálisan differenciát szabályok

Krajniak szerint a háztartások többféle módon is segítséget kapnak majd a magas energiaárakat illetően. Az első az árak szabályozása lesz. A legrosszabb szociális helyzetű családoknak külön anyagi támogatást is nyújtanak majd, ennek részleteiről azonban még tárgyalnak.

Krajniak a műsorban arról is beszélt, hogy a kormány további segélyeket tervez nyújtani a magas infláció által leginkább érintetteknek, ez a támogatás pedig nem csak az energiát érinti majd. Hasonló lehet az augusztus végéig fizetett első körös inflációs segélyhez.

A 13. után jön a 14.

„Rövidített jogalkotási eljárásban a jövő héten a parlament elé kerül a nyugdíjasoknak szánt inflációs segély, illetve egyéb intézkedések is, amelyek lehetővé teszik, hogy az év végéig minden érintett háztartásnak segítsünk” – fűzte hozzá.

Krajniak szerint idén novemberben a nyugdíjasok 14. nyugdíjat kaphatnak majd, amely a 13. nyugdíj 70 százalékának felel majd meg. Utóbbit a nyugdíjasok júliusban kapták kézhez. Erre a célra az állam 200 millió eurót különített el.