További két hetet nyertek a mobilszolgáltatók és ugyanennyit veszített a negyedik állami szereplő, a Fővárosi Törvényszék a hétfői tárgyaláson ugyanis a bíró határozat meghozatalát elhalasztotta szeptember 17-ére. Közigazgatási eljárásról lévén szó, az ítélet jogerős lesz, ami ellen nincs lehetőség fellebbezni.

Az eljárást a három mobiltelefon szolgáltató indította mégpedig azért, mert szerintük a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogszabályellenesen járt el, amikor eredményt hirdetett azon a frekvencia pályázaton, amelynek a nyertese az állami cég, az MPVI Mobil Zrt. lett. A felperesek szerint a hatóság a pályázat során változtatott a tenderen, ezt követően pedig a minisztérium különböző jogszabályi változtatásokat tett, amik hatással voltak az eljárásra. A mostani tárgyaláson arra igyekeztek fényt deríteni, hogy eme jogszabályi változások közepette milyen törvények alapján kellett volna elbírálni a pályázatot.

A felperesek azt is kérték, hogy a bíróság kérjen előzetes döntéshozatalt az Európai Bíróságtól, ami eléggé meghosszabbítaná az eljárást. A felperesek által felvetett irathiányosság kapcsán a pótlást megígérte az alperes NMHH, bár szerintük ennek nincs érdemi szerepe az eljárásban, a felperesek kérése csupán az időhúzást szolgálja.

A felperesek másik kifogása az volt, hogy az NMHH a pályázatban kötelezte a három mobilszolgáltatót a nemzeti roaming szolgáltatásra, vagyis, hogy amíg nem épül ki a negyedik szolgáltató hálózata, addig a többiek biztosítsanak hozzáférést, hogy az új piaci szereplő is országos szolgáltatást tudjon nyújtani.Az alperes szerint a felperesek a pályázatban vállalták ez, a felperesek szerint szó sem volt vállalásról, s bár ez ez irányú kötelezettségüket nem vitatják, de azt egy másik eljárás során kell megállapítani - hangoztatták a felperesek.

Az MPVI tehát a következő két hétben még nem juthat hozzá a frekvenciához, a bíróság ugyanis ideiglenes intézkedésként azt megtiltotta. Ez pedig azzal jár, hogy a negyedik mobilszolgáltató egyelőre nem kezdheti meg a hálózat építését (legfeljebb annak előkészítésén dolgozhat). Így továbbra is kérdés, hogy a hátra lévő három és fél hónap elegendő lesz-e arra, hogy a cég december végén elindítsa a szolgáltatását. Ezt a legtöbben megkérdőjelezik.