Nem egyszerű azok helyzete, akik vasárnap dolgoznak, ezért nem tudnak elmenni választani a munkaidejük miatt, vagy nem tudnak hazautazni abba a körzetbe, ahol névjegyzékbe vették őket. Számukra nem opció a mozgóurna sem, mert azt csak az igényelhet, akik olyan fogyatékossággal él, amely mozgásában korlátozza, az egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy szavazni menjen, vagy fogva tartják (előzetes letartóztatásban, szabálysértési elzárásban, vagy szabadságvesztés büntetését tölti, házi őrizetben van).

„Még a múlt héten nem tudtam, hogy mikor osztanak be dolgozni és elfelejtettem szabadságot kérni, hogy hazautazzak Szobra választani” – mesélte a 19 éves Szabina, aki egy budai dohányboltban dolgozik. Viszont végül az ő helyzete megoldódott: a főnöke megkérdezte, hogy hova jelentkezett át szavazni, mire ő mondta, hogy sajnos, nem tud elmenni választani, akkor a tulajdonos azonnal felváltotta. 

 

Kép: Napi.hu, Kristóf Réka

„Azt mondta, üljek vonatra, szavazzak, hozzam el a kitűzőt és majd valamikor lehúzom a műszakot” – mondta el lapunknak a lány, aki délutánra már vissza is ért, újra munkába állt. A főnöke nem kérdezte, hogy kire voksolt, de azért arra megeskette, hogy tényleg szavazni volt és nem mással töltött négy órát, megnyugodott, amikor látta a kitűzőt.

Nem volt ilyen szerencsés egy Starbucks pultosa, aki azt mondta a Napi.hu-nak, hogy: „a műszakom végén rohannom kell, hogy még odaérjek 7-ig”. Szerencsére csak 5 villamosmegállónyira kell szavaznia, de reméli, hogy odaér.

Gábor, aki egy kocsmában felszolgáló viszont direkt vállalta el a vasárnapi műszakot.

Minden párttól okádnom kell. Hánynék, ha szavaznom kéne. Szóltam az erősebb gyomrú kollégáknak, hogy elviszem az első műszakot, menjenek szavazni, ha tudnak olyat, akire szívesen voksolnak.

– magyarázta meg döntését. A pult mellett elhangzó párbeszéd alapján azt mondta, hogy „visszajön a Gyurcsány”, mert az elmúlt időszakban a vendégek legnagyobb része folyamatosan a kormányt szidta és a többi vendéget is erről győzködte.

Az egyik kiskereskedelmi lánc egyik óbudai üzletében a műszakvezető mindenkinek jelezte már két hete, hogy rugalmasan alakítják ki a beosztást, hogy el tudjon menni mindenki választani, aki akar. Javasolták, hogy reggel menjenek nyitás előtt, hogy azok, akik messzebb laknak korábban elmehessenek. Van, akinek a szokásos napközbeni műszakját rövidítették úgy, hogy még elérje a vonatát.

A választásról szóló percről percre tudósításunkat itt követheti, kattintson!