Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 120 millió euró összegű hitelszerződést kötött a délkelet-magyarországi energiaelosztó hálózat korszerűsítése és bővítése érdekében. A beruházás lehetővé teszi az MVM számára, hogy tesztelje az intelligens fogyasztásmérő rendszereket, fenntartsa a szolgáltatás minőségét, kielégítse a régión belüli fokozódó villamosenergia-keresletet, javítsa elosztóhálózatának megbízhatóságát, és új megújuló energiatermelő létesítményeket integráljon mintegy 785 000 ügyfél számára Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Pest megyében - közölte a pénzintézet.

A támogatott projektprogram magában foglalja az energiaelosztó hálózat megerősítését, nagy-, közép- és kisfeszültségű alállomások, felsővezetékek és földkábelek felújítását, valamint 600 elosztó transzformátor és 210 000 intelligens fogyasztásmérő telepítését. Az EIB hitele javítja az életminőséget és az üzleti környezetet Délkelet-Magyarországon, és támogatja a helyi gazdaság fenntartható, hosszú távú fejlődését.

A beruházás keretében a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve külön intézkedésekre kerül sor a helyi madárfajok védelme érdekében is, beleértve a föld feletti villamosenergia-vezetékek föld alatti kábelekkel történő felváltását, valamint speciális madárvédelmi létesítmények telepítését. Teresa Czerwinska, az EIB alelnöke elmondta:

"A fenntartható gazdasági növekedésnek alapvető előfeltétele a megbízható és korszerű villamosenergia-elosztó hálózat. Az EIB e finanszírozása biztosítani fogja a délkelet-magyarországi polgárok és vállalkozások számára, hogy az elkövetkező évtizedekben továbbra is megbízható villamosenergia-ellátásban részesüljenek. Támogatjuk Magyarország energiabiztonságát, a megújuló energiaforrások használatának fokozásával, ami kulcsfontosságú az európai éghajlat-politikai intézkedések sikeréhez. Az MVM-nél meglévő hosszú távú partnereinkkel együtt az EIB várakozással tekint a magyarországi gazdasági és társadalmi növekedés további előmozdítása felé."

Sum János, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta: "A mai napon újabb mérföldkőhöz érkezett az EIB-vel három évtizede folytatott együttműködésünk. A ma aláírt megállapodás azt mutatja, hogy az EIB elismeri az MVM ambiciózus stratégiáját, támogatja a társaságcsoport fenntarthatósággal kapcsolatos célkitűzéseinek megvalósítását, és bízik az MVM stabil és versenyképes működésében." Kiskunmajsa és Békéscsaba városában egy kísérleti projekt keretében újfajta rendszereket tesztelnek a villamosenergia-fogyasztás mérésére, mintegy 210 000 korszerű fogyasztásmérő felszerelésével. A megbízható villamosenergia-elosztás a magyar vállalkozások és közintézmények számára is lehetővé teszi, hogy még a Covid-19 világjárványhoz hasonló vészhelyzetek idején is tovább működhessenek.

Az EIB és az MVM 1990 óta tartó együttműködése során ez a hetedik tranzakció. Ezzel a hitellel az EIB magyar energiaágazatban végrehajtott befektetéseinek összege eléri az 1,26 milliárd eurót.