Vollár Attila elmondta: a debreceni erőmű több mint 31 ezer lakossági és 2200 céges fogyasztója számára termeli a távhőt, a nyíregyházi erőmű pedig 15 ezret meghaladó lakossági és több mint ezer egyéb ügyfelet lát el hőenergiával. A Veolia Energia Magyarország Zrt. stratégiai célnak tekinti a magyarországi távhőtermelő ágazatban meglévő pozícióinak erősítését: a vásárlással összesen 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővült a cégcsoport erőművi portfóliója - magyarázta az ügyvezető.

A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport közvetve immár közel 110 ezer lakossági fogyasztót, és több tízezer közületi fogyasztót lát el hőenergiával Magyarországon.

A Veolia Debrecenben a városvezetéssel együttműködve szeretné elérni, hogy a betelepülő termelővállalatok távhőellátó partnere legyen, például a most fejlesztés előtt álló repülőtéri ipari parkban - jegyezte meg a cégvezető. Elsősorban olyan vállalkozások, például élelmiszeripari, gyógyszeripari, autóipari cégek jöhetnek szóba, amelyek tevékenysége, technológiája nagy mennyiségű hőt igényel.

Nyíregyházán a lakossági távhős fogyasztók mellett jelentős az ipari ügyfélcsoport is, a Veoliának a nagyfogyasztók közül a francia Michelinnel és EKO Konzervipari Kft.-vel van szerződése - ismertette a cégvezető. Vollár Attila közölte, az önkormányzattal való jó kapcsolat segíthet abban, hogy a jövőben Nyíregyházára betelepülő új gyárakat a francia érdekeltségű Veolia szolgálja ki hőenergiával.

Tájékoztatása szerint Nyíregyházán inkább gőzalapú az energiatermelés, Debrecenben pedig elsősorban forróvizes technológiát használnak. A nyírségi megyeszékhelyen az ipari ügyfelek miatt 200 terrajoule gőzigény van.

A mintegy 16 ezer lakásban szolgáltató Nyírtávhő Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft.-vel 2022-ig kötött hosszú távú megállapodást a Veolia. "Érdekünk, hogy ezt a kapcsolatot hosszú évtizedekig még jobban elmélyítsük" - fogalmazott Vollár Attila. Elmondta azt is, hogy a debreceni és a nyíregyházi hőtermelő erőművekben jelenleg 110-en dolgoznak, a kombinált ciklusú - áramtermelésre szolgáló - erőművek (amelyek E.On tulajdonából ugyancsak átkerültek a Veoliahoz) továbbra is zárva vannak az alacsony villamosenergia-árak miatt.

Az MTI érdeklődésére közölte: a két új erőművükben jövőre 400 millió forintos korszerűsítést terveznek saját forrásból.
A vállalatcsoport tavalyi árbevétele 41,2 milliárd forint volt, az idén is hasonló árbevételt várnak.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. közel 600 munkavállalót foglalkoztat, országosan több mint 250 telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2012-ben 37,5 milliárd, 2013-ban 38 milliárd forint volt.