A RiverRide Kft. 2009 őszén indította el városnéző szolgáltatását egy addig ismeretlen járművel: egy kétéltű busszal, amely a pesti alsó rakpart északi oldalán kiépített rámpán hajt be a Dunába és a vízről mutatja meg Budapest nevezetességeit.

A járművet közel egy évig építették, miután megvásároltak egy félig kész kétéltűt és azóta mintegy 13 ezer alkalommal jártak a Dunában és 400 ezer turistát szállítva. Az utasok 80 százaléka külföldi és csak ötödük magyar, ami - tekintve, hogy a koronavírus-járvány előtt egy túra fejenként 9 ezer forintba került - érthető. (A járvány kitörése óta kedvezménnyel kínálják az utakat a magyar célközönségnek).

A cég a magyar tapasztalatok alapján - német finanszírozással - épített egy második járművet, amely már 5 éve működik Hamburgban, most pedig a budapesti és a hamburgi városnézések tapasztalatai alapján született meg a Swimbus 12.01.

Jelenleg más cég nem épít olyan járművet, amely az egész Európai Unióban közlekedhet, mint városi autóbusz és mint személyhajó - mondta Galla Gábor, a cég ügyvezetője a jármű bemutatóján.

Forrás: Swimbus

A Swimbus egy MAN-alvázra épült, az alumínium hajótestet egy külső vállalkozó, a felépítményt pedig a Swimbus munkatársai építették.

"Miután meg kell felelnünk egy busz és egy hajó követelményeinek is, ezért a közúti járműszelvényt kellett alapnak vennünk, ami behatárolta a méretet. 12x2,54 méterbe kellett elhelyeznünk egy közúti és két hajózási motort, három hűtőrendszert, három üzemanyagrendszert, három kipufogórendszert. Ez volt a legnagyobb műszaki kihívásunk" - magyarázta Barta Péter főtervező.

A két hajóhajtás és a kormányzás is egymástól teljesen független, szimmetrikus, azonos teljesítményű és paraméterű. Az új Swimbusban van még két automata tűzoltórendszer. A hajós részt a Germanischer Lloyd, a közúti részt a TÜV Rheinland minősítette. A kétéltű jármű jelentősebb részeit bejegyzett ipari mintaoltalom védi.

Német rendszámmal, bolgár zászló alatt

A busz itthon magyar, Németországban pedig értelemszerűen német rendszámmal közlekedik a szárazföldön. A vízen azonban bolgár zászló alatt hajózik, amelynek az az oka, hogy az Európai Unióban csak Bulgária ad ki belvízi és tengeri hajózási engedélyt. A Swimbus nem csak folyókon de a tengeren is közlekedhet legfeljebb 80 méterre távolodva a parttól.

A most bemutatott Swimbus 12.01 a német partnereink befizetéséből, a cég saját forrásaiból és állami pályázati segítséggel épült. Ezt nem könnyítette meg, hogy a pandémia miatt lenullázódott a turizmus, a kieső bevételeket hitellel pótolták.

Forrás: Swimbus

„A kétéltű járműveknek nagy a piaca, több, mint száz vállalkozó cég keresett meg bennünket a világ különböző részéről, hogy szeretne ilyen különleges turisztikai attrakciót vásárolni - mondta Galla Gábor.

A cég első körben bővíti a gyártási kapacitását, később pedig külföldre értékesíti a gyártási know-how-t, hogy máshol is lehessen ilyen járműveket készíteni. Ez elsősorban az Európán kívüli piacokat jelenti, a kontinensen ugyanis szeretnék saját kézben tartani a gyártást - tette hozzá a cégvezető.

Tőkés társat, illetve korszerű gyártási kapacitást kínáló magyar gyárat is keresnek, hogy tovább tudjanak fejleszteni, például hidrogén hajtású kétéltűt.