Az Országos Atomenergia Hivatal csütörtökön kiadta határozatát, amelyben létesítési engedélyt biztosít a Paksi Atomerőmű 5. és 6. atomerőművi blokkok biztonsági övezetének kijelöléséről – szúrta ki a portál.

A két blokkot emlegetik a köznyelvben Paks II-ként, vagyis az atomerőmű bővítése elől elgördült egy újabb akadály. 

Noha az orosz-ukrán háború miatt nőtt a feszültség az Európai Unió és Oroszország között, ráadásul az államszövetség próbál leválni a Moszkvától importált energiahordozókról, a paksi beruházás az elmúlt időszakban jelentősen felgyorsult. Pedig az elmúlt években tetszhalott állapotban volt a projekt: a Roszatom terveit többször sem fogadták el, ami hátráltatta a beruházás előrehaladását.

Azonban idén áprilisban a paksi illetőségű SOM System Mérnöki Iroda Kft.-t választották ki a Paks II. dokumentumainak nukleáris biztonsági felügyeletének ellátásra, nettó 403 millió forintért. Majd májusban az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyt adott az új magyar atomerőművet építeni hivatott cégnek, hogy a létesítési engedély megszerzése érdekében szükségesnek bizonyult, 8-9 emeletes panelház magasságához mérhető méretű résfalat megépítse.

Később, júniusban a beruházás megkapta az úgynevezett talajszilárdítási engedélyt az OAH-tól.

Paks II. esetében már jó ideje nincs céldátum az átadásra. Legutóbb 2019-ben az azóta leváltott bővítésért felelős miniszter, Süli János 2029-re tette az új blokkok elkészülését. Ez biztosan még kijjebb tolódott, így rövidtávon az energiaellátási problémákra nem jelent megoldást az atomerőmű.