Még szeptemberben jelentette be Janiczak Dávid, Ózd polgármestere, hogy sikerült megállapodni a McDonalds képviselőivel, és hamarosan éttermük nyílhat a városban. A hír után április végéig kellett várni a következő lépésekre.

Nemrég Janiczak egy Facebook-bejegyzésben azt írta: a McDonald’s képviselőit láttam vendégül, akikkel a terepen is átbeszéltük a következő fontos lépéseket és azok ismertetését a lakossággal. A szükséges engedélyeket mára beszerezték, egy hosszú folyamaton vagyunk túl és jön az egyik legjelentősebb mérföldkő: várhatóan június elején elkezdődik az építkezés, és még ebben az évben megnyithatja kapuit az ózdi McDonald’s étterem.”

Ezzel egy 5 éve kezdődő történetnek kerülhet pont a végére, ugyanis akkor vette fel először a kapcsolatot a város vezetése az amerikai gyorsétterem-lánccal.

„Közel öt éve próbálkozunk a városba csábítani a McDonald’s étteremláncot, mivel számos alkalommal jelezték a lakosok, hogy igény lenne rá. A kezdetekben azonban falakba ütköztünk, a cég akkori üzleti stratégiája nem tette lehetővé az ózdi nyitást. 2019-ben viszont az étteremlánc magyarországi tulajdonosváltását követően fordulat állt be a vállalat üzletpolitikájában és nyitottá váltak a beruházásra.” – nyilatkozta a hír szeptemberi bejelentését követően a városvezető a Napi.hu-nak.

 

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere.
Janiczak Dávid, Ózd polgármestere.
Kép: Napi.hu, Kónya Ádám

 

Azt korábban is lehetett tudni, hogy az új étteremben McCafé és McDrive szolgáltatások indítását, valamint egy harminckét férőhelyes parkoló és egy játszótér kialakítását is tervezik 

Jelenleg körülbelül 60-70 alkalmazott felvételével kalkulál Ózdon a McDonald’s, az éttermet maga, a McDonald's-ot üzemeltető cég a Progress Étteremhálózat Kft. vezeti majd. A nyitás egészen pontos dátuma ugyan még nem ismert - tudjuk milyen egy építkezés, bármi miatt csúszhat - de még ezen év végén várható.”

– mondta a napokban lapunknak a városvezető.

Az ózdi McDonald's étterem leendő helyszíne közvetlenül a belváros szomszédságában.
Az ózdi McDonald's étterem leendő helyszíne közvetlenül a belváros szomszédságában.
Kép: Napi.hu, Kónya Ádám

Ózdon korábban nem mindenki örült a terveknek: tíz helyi vendéglátóhely írásban jelezte a polgármester felé aggodalmát. Ők elsősorban a lehetséges forgalomcsökkenésükre hivatkoztak, és inkább egy külvárosi helyszínt javasoltak az étteremnek.

A polgármester azonban már nem számít több ilyen akcióra. Véleménye szerint mára egyértelművé vált, hogy a lakosság körében elsöprő a projekt támogatottsága. Ezt támasztják alá a városvezető Facebook oldalán, az építkezés megkezdéséről szóló hír alatt lévő kommentek is. A kommentelők bár túlnyomó többségben örülnek a bejelentésnek, több hozzászólás is olvasható, ami fel kívánja hívni a figyelmet a város számos problémájára, amiről korábban már itt, vagy éppen itt is írt a Napi.hu.

Az Opten.hu legfrissebb adatai szerint a McDonald’s-et üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft alkalmazottainak a létszáma 2016- és 2021 februárja között 1384 főről 2332 főre bővült. A cég legfrissebb publikus pénzügyi beszámolója még a koronavírus-járványt megelőző évre, 2019-re vonatkozik. Az akkori nettó árbevétele több mint 41 milliárd forint volt, ami közel 21 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Az adózás előtti eredménye pedig 6 milliárd fölé kúszott, ami 29 százalékkal magasabb mint a 2018-as évben.