Az OBA 2022. március 3-án megkezdte és 10 munkanapon belül, 2022. március 18-ig a betétesek rendelkezésére bocsátotta az OBA rendelkezésre álló adatok alapján a tisztázott jogosultsággal rendelkező betétesek részére kifizethető kártalanítást.

A kártalanítási kötelezettség alá eső betétek 10 munkanapon belül történő kifizetése érdekében az OBA március 4-én háromhónapos finanszírozási megállapodást kötött az MNB-vel, ennek alapján az MNB 2022. március 8-án rendelkezésre bocsátott fedezeti repó ügylet keretében 81 milliárd forintot, valamint állami készfizető kezesség mellett rendkívüli likviditási kölcsönként pedig 71 milliárd forintot, azaz összesen 152 milliárd forintot.

Időközben az OBA kártalanítási kötelezettsége az előzetes adatokhoz képest 5 milliárd forinttal csökkent, ezen utóbbi összeget ezért az OBA az MNB felé 2022. március 10-én előtörlesztette.

Megosztják a terhet

A friss bejelentés szerint a fennmaradó, az MNB-nek legkésőbb június 8-ig visszafizetendő 147 milliárd forint és kamatai refinanszírozására az OBA igazgatótanácsa az április 6-i ülésén ötéves futamidejű kötvény nyilvános, de tájékoztató közzétételi kötelezettség nélküli forgalomba hozatala mellett döntött 75 milliárd forint összegben, elfogadva egy tíztagú magyarországi banki konzorcium ajánlatát.

Az igazgatótanács emellett rendkívüli fizetési kötelezettséget is előírt az OBA tagintézetei számára 73,55 milliárd forint összegben, május 25-i fizetési határidővel.

Az OBA által várhatóan június 2-án kibocsátandó kötvény visszafizetésének forrásai:

  • az OBA végelszámolási/felszámolási hitelezői követeléseinek részbeni vagy egészbeni térülése,
  • az alap vagyonának (állampapírok és jegybanki betét) hozamai,
  • az tagintézetek által fizetett/fizetendő rendszeres éves díjak, és
  • szükség szerint további rendkívüli fizetési kötelezettség előírása az alap tagjai számára.

A törvényi szabályozás alapján, az OBA végelszámolási/felszámolási hitelezői követeléseinek részbeni vagy egészbeni térüléseit elsősorban az OBA adósságának (fennálló kötvénytartozás) csökkentésére, ezt követően pedig a hitelintézeteket terhelő rendkívüli fizetési kötelezettség mérséklésére, illetve visszafizetésére kell fordítani.

A tagintézeti befizetések és a hazai hitelintézetek OBA kötvény lejegyzésére irányuló szándéka jól mutatja a hazai hitelintézetek elkötelezettségét az alap mielőbbi feltőkésítésére és a mindenkori pénzügyi stabilitás védelmére - olvasható a közleményben.