Szlovákiába már újra érkezik a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül, Magyarországon pedig "várhatóan holnap helyreáll a szállítás" - közölte a Mol.

A késlekedést kiváltó technikai problémát a Mol gyors intézkedése hárította el: a vállalat átutalta az oroszok helyett az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat, az ukránok pedig ígéretükhöz híven elindították a kőolajszállítást a vezeték déli szakaszán - közölte a cég.

A Mol a kőolajszállítás leállítását követően azonnal egyeztetést kezdeményezett az ukránokkal és az oroszokkal is, és jelezte, hogy átvállalja a díjfizetési kötelezettséget. A kérdésben gyors megállapodás született, így a Magyarországot és Szlovákiát is ellátó Barátság-kőolajvezetéken ismét zavartalanul működik a szállítás.

Szlovák miniszter: a Slovnaft fizetett

Korábban Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter azt közölte, hogy szerdán újraindulhat a Szlovákiába irányuló kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken – írta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségre hivatkozva az MTI. Miután megegyezés született arról, hogy a kőolaj ukrajnai tranzitjának árát a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító (amely a magyar Mol érdekeltsége) fogja megtéríteni az ukrán félnek, a kőolajszállításnak néhány órán belül újra kellene indulnia - mondta a miniszter.

Az, hogy abbamaradt az orosz kőolaj szállítása nem az orosz fél hibájából történt, s a hiba nem is az ukrán fél részéről történt – véli Sulík, aki szerint „a hiba valahol Nyugat-Európában történt” , mivel az oroszok által a tranzitért az ukrán félnek elküldött összeget a bankok nem engedték át, hanem visszaküldték.

Tízmillió eurót fizetnek

A tárcavezető szerint az ukrajnai tranzitért mintegy 10 millió eurót kell fizetnie a Slovnaftnak, ezt az összeget a CSOB bank fogja átutalni. Sulík elmondta: az összeg is jelzi, hogy igazából nem anyagi, hanem műszaki jellegű oka volt a szállítás eddigi fennakadásának. Az, hogy a Slovnaft fizeti ki a kőolaj tranzitdíját az ukránoknak, ideiglenes megoldás, és a kőolaj-finomító ezt az anyagi többletkiadást közvetlenül rendezi majd az orosz féllel.

A Barátság kőolajvezeték déli vonalán a múlt csütörtökön állt le a kőolajszállítás, miután az ukrán Ukrtransznafta leállította a tranzitot, mert nem kapta meg az azért járó térítést az orosz féltől. A tranzitdíjat az orosz fél ugyan időben elküldte, de az utalás az európai szankciók miatt visszakerült a Transznyefty számlájára.