Már ezért elkezdték felmérni a dolgozók sztrájkhajlandóságát, és ennek függvényében közösen fogják megalakítani a sztrájkbizottságot, miután eredménytelenül zárultak a béremelésről szóló tárgyalások a szakszervezet és a Mol Petrokémia Zrt. között - idézi a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete az elnök, Székely Tamás beszámolóját.

A munkáltató, annak ellenére, hogy egy előzetes felmérés alapján a szakszervezetek átadták a munkavállalók bérigényét, összességében az elvárt bérfejlesztésnek csak a töredékét ajánlotta, és azt sem teljesen egységesen. A szakszervezetek 10 százalékos béremelési ajánlata helyett csak 7 százalékos differenciált emelést ajánlottak. A cég a 7 százalék mellett „családbarát” javaslatokat tett, de ez a csomag nem minden munkavállalóra vonatkozik azonos mértékben.

A szakszervezetek tovább tárgyaltak volna, de a munkáltató úgy döntött, hogy lezárja az egyeztetést, és egyoldalúan végrehajtja az általa jónak tartott elképzeléseket.

Az elmúlt időszakban a bérviták egyre gyakrabban jutottak el sztrájkhelyzetig: januárban a pedagógusok tartottak figyelmeztető munkabeszüntetést, márciusra pedig a mozdonyvezetők készülnek, ami miatt vitában vannak a Máv-Starttal.