Tóth Bertalan, az MSZP elnöke első fokon megnyerte az MVM ellen azt a pert, amelyet azért indított, hogy kitakarásoktól mentesen megkapja a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos iratokat – írja a Népszava. A tavalyi üzletben az állami energiaholding 17,44 milliárd forint vételárat és 4,9 milliárd hitelkiváltást fizetett a Mátrai Erőmű többségét birtokló holdingcégért Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségeinek

Az árak külső megfigyelők már csak azért is sokallták, mert bár Mészáros két évvel azelőtti megjelenésével a cég veszteségbe fordult, a tulajdonosok még 11 milliárddal meg is csapolták a tartalékokat. Emellett a szigorodó uniós környezetvédelmi szabályok és a szén-dioxid-kvóták áremelkedése miatt bezárásra ítélt szénblokkok leállítása, illetve a telep átalakítása nagyon sokba kerül az új tulajdonosnak.

Egy 2019- januári sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kormányfő azzal indokolta az ügyletet, hogy Mészárosék be akarták zárni a számára oly fontos erőművet. A vételár pedig – amint az fokozatosan kiderült – a PricewaterhouseCoopers (PwC) nevű tanácsadó vagyonbecslésén alapult.

Tóth Bertalan tavaly július elején kapott egy nagy adag iratot az ügyletről, amelyből kiderült például, hogy a Mátrai Erőmű az MVM további 26,4 milliárd forintos hitel-, illetve tőkeinjekciójára szorult. A megküldött dokumentumok mindazonáltal tarkállottak a kitakarásoktól és az adásvételi szerződéshez tartozó mellékletek is elmaradtak.

Így többek között azt sem lehetett megállapítani, hogy a PwC mely megállapításán alapult a 17,44 milliárdos vételár. Bár az összeg nagy részét állítólag a Mátrai tulajdonában lévő, újonnan létrehozott hulladékfeldolgozó tette ki, ennek értékét bőven ellensúlyozzák az erőmű átalakításának elkerülhetetlen, több százmilliárdosra tartott költségei, amit az MVM megjelenése miatt a magyar adófizetőknek kell állniuk. Tóth Bertalan pert indított az önkényes kitakarásoktól mentesített iratokért, amelyet most első fokon megnyert.