A Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Duna Aszfalt Kft. alkotta konzorcium nyerte meg a 80-as számú vasútvonal Nagyút és Mezőkeresztes-Mezőnyárád közötti, mintegy 36 kilométeres szakaszának felújítására kiírt közbeszerzést nettó 13,98 milliárd forintos ajánlattal. A Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) eljárásán három ajánlattevő közül a legalacsonyabb ár alapján választották ki nyertesnek az osztrák Swietelsky magyarországi vasútépítő vállalatát és az új magyar építőipari sikercéget, a Duna Aszfaltot - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett hirdetményből.

A munka előzetesen becsült értéke nettó 14,438 milliárd forint volt. A költségeket uniós támogatással, a Közlekedés operatív program keretében állják.

A projekt célja a vonalszakasz jobb vágányain a hatóságilag engedélyezett a 120 km/h sebesség visszaállítása és a 225 kN tengelyterhelés műszaki paraméterek biztosítása. A kivitelezők feladata a vonalszakasz felújítása, a kapcsolódó kiviteli tervek elkészítése, a jobb oldali vágány átépítése alépítménnyel és víztelenítéssel együtt, villamos felsővezeték, peron és útátjáró építése, a kapcsolódó biztosítóberendezési és kábelkiváltási munkák a vasútüzem részleges fenntartása, valamint a jelenleg működő távközlési rendszerek működésének folyamatos fenntartása mellett - áll a kiírásban.

Ajánlattevők:

  • Strabag Vasútépítő Kft. - H.F.Wiebe GmbH & Co. KG - TIC Közlekedési Infrastruktúra Építő Kft.
  • Dömper Kft. - Subterra-Raab Kft. - Pannon-Doprastav Kft.
  • Swietelsky Vasúttechnika Kft. - Duna Aszfalt Kft

A MÁV a közbeszerzést tavaly novemberben hirdette meg, majd az ajánlattevők alkalmasságára vonatkozó feltételeket előbb idén januárban, majd februárban is módosította, másodszor a teljesítésbe bevonni kívánt szakemberekre vonatkozó kritériumokat. Az eljárás eredményéről május elején döntöttek, a szerződést május 15-én kötötték meg a felek.

Hatalmas profit és osztalék

A Duna Aszfalt eddig főként út- és közműépítéssel, környezetvédelmi és vízügyi projektekkel foglalkozott. Látványos fejlődést produkált az elmúlt néhány évben: a 2011-es 18,7 milliárd forintos nettó árbevétele 2012-re 28,1 milliárdra, 2013-ra 54 milliárdra nőtt - derül ki a Céginfo.hu adataiból. (A cégcsoport konszolidált árbevétele 2013-ban 58,4 milliárd forint volt.) Tavaly azonban robbantott, 86,5 milliárd forintra ugrott a forgalma.

A cég adózott eredménye a 2011-es 406 millióról 2013-ra 3,8 milliárdra, majd 2014-re 7,37 milliárdra hízott. Két tulajdonosa, Szíjj László és Varga Károly 2013-ban 1,8 milliárd, 2014-ben pedig 5,6 milliárd forintos osztalékkal gazdagodott.

Szíjj és Varga a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015-ös kiadványában a 29. helyen állnak, 23-23 milliárd forintos becsült vagyonnal.

A közelmúltban két ajánlattevő közül a Duna Aszfalt nyerte meg a debreceni Nyugati kiskörút II. ütemének tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzést, nettó 2,14 milliárd forintért. A Duna Aszfalt futott be győztesként a Ke-Víz 21 Kft.-vel közösen a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azon tenderén, amit a 338-as számú főút Nyíregyháza nyugati elkerülő szakaszának kivitelezésére írt ki, nettó 3,3 milliárd forintért.

A Duna Aszfalt csoport tagjaként a Körösaszfalt Zrt. idén megvásárolta a Magyar Építő Zrt. minősített többségi részét, az árat nem közölték.

(Képünk illusztráció)