A beszállítók folyamatosan teljesítik a megrendeléseket, és már látszik, hogy a kormányzati intézkedés miatt nem fenyeget az a jelenség, amelyet a koronavírus-járvány berobbanásakor rövid ideig tapasztalni lehetett - mondta Zs. Szőke Zoltán, aki szerint jók az élelmiszer-értékesítési rendszer idei kilátásai a napilapnak.

A vidéki Magyarországon 2400 kisebb-nagyobb élelmiszerbolttal rendelkező Áfeosz-Coop Szövetség elnöke hangsúlyozta: noha komoly a veszteség, amelyet az októberi árak rögzítésével a kereskedőknek el kell viselniük, szó sincs arról, hogy megrázná a piacot a vásárlóknak kedvező inflációfékező intézkedés. A Coop-csoportnál "nincs olyan vállalkozás, amelyik térdre kényszerülne".

A boltosok mindenütt alkalmazkodnak az árstophoz, biztosítva a megfelelő készleteket - jelentette ki. Megemlítette, hogy termékenként változó mértékben, 10-30 százalékkal adják olcsóbban az érintett alapélelmiszereket.

Zs. Szőke Zoltán szerint az árkülönbségekből fakadó veszteségeket várhatóan fedezi az év során megnövekedő értékesítési forgalom. A napokban érkező egyszeri állami juttatások, valamint a többletjövedelmek "bizonyosan megjelennek a boltok pénztáraiban, nemcsak februárban, hanem az elkövetkező hónapokban is".