"A konzerveket nem szeretem, de egyelőre nem is tankolnék fel belőlük. Az unokám viszont hétvégente jön, neki meg sütit kell adnom. Ahhoz kell a liszt és a cukor, így ezekből tartalékolok. Kizárt, hogy az unokám sütijét elvigye a vírus" - mondta egy nyugdíjas nő csütörtök reggel az egyik budaörsi hipermarketből jövet a Bukszának (a Napi.hu szerkesztőségi blogjának). Egy negyvenes, kétgyermekes apuka pedig felesleges hisztinek tartja a mostani bevásárlási rohamot. "Ennyi erővel minden influenzajárványnál vehetnék egy tonna cukrot. Most megyek és megveszem a szokásosat" - tette hozzá.

Tartós vagy átmeneti?

Azért kerestük fel szerda este és csütörtök kora reggel a budaörsi Auchant és Tescót, valamint több VIII. és IX. kerületi Spart-, Lidl-egységet, mert az elmúlt napokban a koronavírus-járvány miatti félelmek miatt több termék, elsősorban több alapvető élelmiszerek - liszt, cukor, tészta és konzerv - is elfogyott a számos boltból. Név nélkül nyilatkozó piaci forrásokból úgy tudjuk, hogy nincs szó valódi hiányról, egyelőre csak ellátási problémák vannak, de pár napon belül megoldódik a helyzet. A boltok egy része ugyanis nem készült fel a rohamra és a készletek pótlása időbe telik. Megkerestük az érintett boltláncokat, de külön-külön nem nyilatkoznak, az Országos Kereskedelmi Szövetség kezeli az ügyet. Vámos Miklós főtitkár csütörtökön az átmeneti logisztikai problémákra vonatkozó információinkkal összhangban azt mondta:

"Az elmúlt 24 óra forgalmi adatai azt mutatják, hogy az OKSZ tagvállalatainál egyes tartós élelmiszerek iránt a kereslet némiképp megnövekedett. Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy a tagvállalatok képesek garantálni az ellátásbiztonságot, áruhiányra a tartós élelmiszerekből a jelenlegi forgalomnövekedés alapján nem kell számítani.

Az áruházakban nemcsak az árukészlet rendelkezésre állása stabil, a polcok feltöltése is folyamatos, de néhány esetben előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszer termékkörök kitöltési üteme nem tudja lekövetni a megnövekedett keresletet. Az áruházak az ilyen eseteket, csakúgy mint a historikusan kiemelkedő forgalmú időszakokban, megfelelő módon tudják áruházi szinten kezelni."

Az áruházakban nemcsak az árukészlet rendelkezésre állása stabil, a polcok feltöltése is folyamatos, de néhány esetben előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszer termékkörök kitöltési üteme nem tudja lekövetni a megnövekedett keresletet.

Van-e babgulyás?

Keddi, szerdai roham után csütörtök reggel a budaörsi Auchanban és a Tescóban is nagyüzem volt, ami a polcok feltöltését illeti. A munkatársak szorgalmasan pakolták a termékeket. Az alapvető élelmiszerek közül cukorból, lisztból és étolajból mindkét hipermarketben látszólag volt elég. A konzerves polcok viszont szellősek, üresek voltak, ide még valószínűleg nem futott be az utánpótlás.

Kép: Hiányos konzrevkészlet a budaörsi Auchanban - Napi.hu, Csernátony Csaba

Az egyik VIII. kerületi Lidlben szerda késő este a tartós élelmiszereknél nem tűnt úgy, hogy fogytán lennének, étolajból elég sok volt.

Olajkészlet a Teleki téri Lidlben Napi.hu, Csernátony Csaba

A konzerveknél a szokásosnál talán kevesebb volt, de ez azt jelenti, hogy 5-6 karton helyett 3-4 volt egymásra rakva például a babgulyásból, vagy pacalból.

Sűrű az online áruházak programja

Aki egyébként nem akar boltba menni vásárolni, azok a boltláncok online áruházaiból rendelhetnek, ám hamar betelnek a naptárak.

Megnéztük az Auchan, a Spar és a Tesco online boltját egy budapesti címre történő kiszállítással, de ezek a cégek leghamarabb jövő hét keddre, szerdára vállalnak fuvart. Az CBA-nál viszont csütörtök reggel még volt hely most szombatra is.