A Magyar Állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő végleges nyilvános vételi ajánlatot tett a Kartonpack Nyrt. részvényeire-re 2 534,82 forinton - közölte a papíripari cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A tájékoztatás szerint az ajánlatot a Magyar Nemzeti Bank már jóváhagyta. A néhány éve önmagát Magyarország egyik legjelentősebb csomagolóeszköz-gyártó vállalataként definiáló cég fő profilja a nyomtatott kartondobozok gyártása. Megrendelőik közt hagyományosan kiemelt helyet foglalt el a gyógyszeripar.

A cégben - melyről korábban a Telex részletesen megírta, hogy cég hosszú ideig nem tartott közgyűlést, nem adott ki időszaki riportokat, és évekig nem adott le elfogadott beszámolót -  jelenleg az MNV részesedése 91,41 százalék. A fennmaradó részvényekre mintegy 110 millió forintot letétbe helyezett az MNV az Equilor Befektetési Zrt-nél. A társaságban a Deutsche Balaton AG 7,88 százalékos részesedéssel rendelkezik, 0,71 százalék a közkézhányad.

Az igazgatóság véleménye szerint az ajánlat, amelyet december 9-ig fogadhatnak el az érintettek, nem gyakorol hatást a cég működésére, munkavállalóira, egyben az ajánlat elfogadását javasolja a részvénytulajdonosoknak. Azt is közölték, hogy a végleges ajánlatot a cég 89 munkavállalója közül 12-en támogatták, a többiek nem nyilvánítottak véleményt.

A cég legutóbb közzétett éves jelentése szerint a 2020 végén mintegy 1,280 milliárd forint saját tőkével rendelkező társaság árbevétele 2020-ban 2,562 milliárd forint volt szemben az egy évvel korábbi 2,498 milliárd forinttal. Mindkét évben veszteséget könyveltek el, 2020-ban 118 millió forintot, 2019-ben 275 millliót.

A társaság fő tevékenysége keretében különféle kartondobozokat gyárt. A cég vezetését a kormány 2020. áprilisi döntése alapján kormánybiztos vette át. A részvényeinek kereskedését a BÉT standard kategóriájában a Magyar Nemzeti Bank tavaly májusban felfüggesztette, mert nem tett közzé határidőben érvényes éves beszámolót, azóta nem kereskedtek a papírral. Utolsó ára 16 800 forint volt.