Biztosak vagyunk benne, hogy termékeink teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek, és a JTI semmilyen módon nem tévesztette meg a kereskedelmi partnereit - közölte a társaság.

A cég álláspontja szerint a 2020 májusától életbe lépett Európai Uniós jogszabály betiltja a jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazását. A "jellegzetes ízesítés" fogalma a jogszabályban úgy szerepel, hogy "a dohánytól eltérő, egyértelműen észlelhető illat vagy íz, amelyet adalékanyag vagy adalékanyagok kombinációjának használata eredményez".

A jogszabály szövege nem zárja ki egyértelműen az egyes adalékanyagokat, ideértve a mentolt is, amennyiben annak használata nem eredményezi a termék jellegzetes ízesítését.

Ezt a kritikus pontot kiemeli a magyar jogba is átültetett Európai Parlament és a Tanács irányelvének preambuluma: "A jellegzetes ízesítésű dohánytermékek betiltása nem jelenti az egyes adalékanyagok használatának teljes kizárását, viszont kötelezi a gyártót, hogy olyan mértékben csökkentse az adalékanyagokat vagy az adalékanyagok kombinációját, hogy használatuk ne eredményezzen jellegzetes ízt".

A JTI szerint pontosan azt tette, amit a jogszabály előír, és amire ösztönöz: jelentősen csökkentették a keverékeik mentol tartalmát olyan szintre, amely nem eredményez jellegzetes ízesítést. Ezt a megközelítésüket a termékek piacra kerülése előtt bejelentették mind az EU, mind a magyar szabályozó hatóságoknak, így a teljes folyamat során transzparensen jártak el a véleményük szerint.

"Ezen az alapon biztosak vagyunk benne, hogy termékeink teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek, és a JTI semmilyen módon nem tévesztette meg a kereskedelmi partnereit" - közölte a cég.