A félév során a felügyelőségek összesen 100 870 000 forint bírságot szabtak ki, ezek közül több mint 41 millió forintot az áruházláncok jogsértő gyakorlata miatt kellett kiróni. A leggyakoribb gond az árfeltüntetés és az ezzel összefüggő árfelszámítás volt, de szintén a bírsággal sújtott cselekmények körébe sorolta a hatóság a szavatossági és jótállási ügyek intézése során a fogyasztói jogok tartalmával összefüggő megtévesztéseket. Ezen kívül előfordult olyan eset is, ahol a panaszkezelési szabályok miatt kellett - más jogsértések mellett - bírságot kiszabni. A fogyasztói megtévesztés miatt kiszabott bírság összege meghaladta a 13 millió forintot.

A termékbemutatókat szervező cégek ellenőrzése az elmúlt félévben is folyamatos volt; így volt olyan cég, amelyre a lehetséges maximumot, 500 ezer forintot szabott ki az eljáró felügyelőség. Ennek lehetőségét egy kormányzati döntés adta, amely lehetővé tette, hogy a legkiszolgáltatottabb fogyasztók tapasztalatlanságát és hiszékenységét kihasználó cégek esetében már első körben is alkalmazható legyen a bírság - abban az esetben is, ha kis vagy közepes vállalkozásról van szó.

A veszélyes termékekre is figyelt a hatóság, a félév során több mint 13 millió forint bírságot szabott ki a hatóság a jogsértések miatt. Mint írják, az 500 ezer forint feletti bírsághatározatok számát gyarapították a légiutas jogok megsértése miatt légitársaságokra kiszabott elmarasztalások is.