A  Nemzeti Múzeum elé költöztette volna az Ünnepi Könyvhetet a főváros vezetése. Minderről a júniusi megnyitó előtt alig több mint két hónappal  értesítette a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülését (MKKE)  a  főváros vezetése.

A meglehetős feszültséget keltő bejelentést követően  a MKKE elnöke Kocsis András Sándor és Tarlós István főpolgármester tárgyalt a helyzet megoldásáról. Az ötven perces megbeszélés során találkozón Budapest főpolgármestere kifejtette, hogy Budapest kiemelt közterein a főváros alaposan felül kívánja vizsgálni a terület-hasznosítás gyakorlatát.

Ezenkívül elmondta, hogy Láng Zsolt, az illetékes bizottság elnökeként nem a 87. Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri megrendezését kívánta megakadályozni, hanem az oda nem illő rendezvények megszervezését.

Kezeskedne

Az oda nem illő kifejezés  bizonyára nem a hagyományosan ott megrendezett Könyhétre vonatkozik, hiszen ezt 1927 óta szervezik oda, megszakítás nélkül. A MKKE közleményében  aláhúzta, hogy Tarlós István a megbeszélés végén személyes garanciát vállalt arra, hogy amíg ő tölti be ezt a tisztet (2019 végéig), addig a Vörösmarty tér az évente megrendezésre kerülő Ünnepi Könyvhét központi helyszíne marad.

A magyar könyvszakma elsőszámú ünnepe évről évre csak a főváros kedvezményes bérleti feltételeivel, illetve a Nemzeti Kulturális Alap - ebben az évben 7 millió forintos - támogatásával tudja veszteség nélkül megrendezni a magyar irodalom e kiemelkedő eseményét.