Ahogy Nyugat-Európában, úgy a magyar piacon egyre inkább terjednek a hőszivattyúk. E berendezéseknek több típusa létezik aszerint, hogy mi a hőforrás és hova adja le a hőt.

A levegő-levegő berendezések közismertebb neve a légkondícináló. A víz-víz rendszereket geotermikus fűtésként szoktuk emlegetni, a gázkazánokat pedig a levegő-víz hőszivattyúk válthatják ki. Ezek a külső levegő hőtartalmát használják fel az épületeink fűtésére, mégpedig úgy, hogy az energiát a fűtési rendszerben lévő víz felmelegítésére fordítja.

A felmelegített víz pedig ezután a szokásos módon padlófűtés, fan-coilok, vagy akár radiátorok felhasználásával fűti az épületet.

Manapság ezek a berendezések már olyan műszaki- és árszínvonalon vannak, hogy bátran és gazdaságosan használhatók társas és családi házak fűtésére, hűtésére

- mondják a Gépész Holding szakértői.

Telepítése engedélyeztetési szempontból viszonylag egyszerű, nem szükséges hozzá külön tervezés és hatósági engedély, mint a gázkazánoknál. A hőszivattyúk jól automatizálhatók, távfelügyelhetők. A kert összhangját csak egy kis méretű kültéri egység zavarja meg, a belső gépészeti szerelés könnyedén, rövid idő alatt kialakítható.

COP érték

Ezeknek a berendezéseknek az egyik fontos adata a COP érték, amely megmutatja, hogy a hőszivattyú 1 kW felvett elektromos teljesítmény felhasználásával, mekkora hőteljesítmény leadására képes.

Ha COP=4, akkor 1 kW elektromos teljesítménnyel 4 kW fűtési teljesítményt állít elő.

A Gépész Holding az Atlantic és BAXI split és monoblokk típusú levegő-víz hőszivattyúit ajánlja, amelyekkel a családi házas méretektől egészen társasházi, kereskedelmi létesítmények hőellátását is lehet biztosítani. Megfelelő előkészítés mellett egyszerűen csatlakoztathatók meglévő fűtési rendszerre is.

Köszönhetően a magas 4-4,5-ös COP értéknek ezek a berendezések kis mennyiségű elektromos energia felhasználásával nagy mennyiségű fűtési energiát tudnak előállítani. Napelemekkel kombinálva az üzemeltetési költségek közel 0-ra csökkenthetők.

Nyáron hűsít

Az Atlantic és BAXI hőszivattyúk nem csak fűtésre, hanem hűtésre is alkalmasak. Amennyiben valaki fan-coilt használ, vagy megfelelő felülethűtést (például mennyezet) alakított ki a házában, akkor nem kell külön légkondicionáló a nyári melegben.

Melegvizet is ad

Az Atlantic és BAXI hőszivattyúk alkalmasak használati melegvíz előállítására is, minden időszakban. Ehhez csupán egy megfelelően méretezett HMV tárolót kell a rendszerbe illeszteni. Továbbá mindkét gyártó palettáján szerepelnek olyan termékek, melyek beltéri egysége tartalmazza a beépített HMV tárolót is. Ezek a kis helyigényű, kompakt megoldások egyre népszerűbbek az mind új, mind a felújított rendszereknél.

Hőszivattyú-telepítésre igénybe vehető az otthonfelújítási támogatás, amelynek maximális összege a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 000 000 forint. A támogatás az épületen végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

További részleteket itt talál!

A cikk megjelentését a Gépész Holding támogatta.