Az emberek életében a pénz fontos szerepet tölt be, a pénzügyi döntések mögött pedig gyakran nemcsak racionális, hanem lélektani tényezők állnak.

A Financiológus rovat olvasói levelekre épül, és szándéka szerint olyan embereknek segít, akik széles értelemben véve valamilyen pénzügyi problémával néznek szembe.

Olvasónk írta: 

Tisztelt Financiológus!

Az a kérdésem, hogy ha 5 év folyamatos munkaviszony után munkahelyet váltottam, és pár nap munkanélküliség után az új munkahelyen 3 hónapos próbaidőben elkezdtem dolgozni, mikor tudnék legközelebb lakáshitelt igényelni, mikortól leszek hitelképes? A 3 hónap után próbaidő letelte után határozatlan idejű munkaszerződést kapok. Fontos lenne tudnom, mert gyorsan emelkednek a kamatok, és szeretnénk mielőbb lakást venni. 

Köszönöm válaszát!

László 

A Financiológus válasza: 

Kedves László!

Megértem, hogy sürgeti az idő, a kamatemelések üteme egyre gyorsabb, vannak olyan bankok, amelyek már hónap közben is emelik a hitelek kamatait. Az egyes bankoknál valamelyest eltérőek a belső szabályzatok, de a feltételek nagyjából egyeznek. A legtöbb helyen legalább három hónapos folyamatos munkaviszonyt kérnek határozatlan idejű munkaszerződéssel, és elvárják azt is, hogy a próbaidő már teljen le. A konkrét bankok a kérdésemre ezeket válaszolták: 

Az Erste Banknál minimum 3 hónapos munkaviszony és a próbaidő lejárta a hiteligénylés feltétele. Vagyis, ha már 3 hónapos a munkaviszony, de az ügyfél próbaideje ennél hosszabb, például hat hónap, és még nem telt le, akkor még nem tud hitelt igényelni, csak a próbaidő lejártát követően.

A Raiffeisen Banknál a lakáshitel-igényléshez minimum 3 hónapos folyamatos, határozatlan idejű munkaviszony szükséges egy munkahelyen. Tehát, ha minden egyéb feltétel is rendben van, akkor a próbaidő utáni 1. nap adható be a hiteligénylés.

Az Unicredit Bank általános tájékoztatást adott a kérdésre, mivel a benne szereplő információk még nem elegendőek számukra a pontos válaszhoz. A lakáshitel-felvételhez – a munkáltató által foglalkoztatottak létszámától is függően – legalább 3-12 hónapos határozatlan idejű munkaviszonyra van szükség, már letöltött próbaidővel.

Az OTP Bank válasza ez volt: ha az olvasónak határozatlan munkaviszonya lesz, akkor a következő két feltétel teljesülése esetén lehet hitelképes. Legalább 3 hónapos munkaviszonnyal rendelkezik, illetve letelt a próbaideje.

A CIB Banknál is hasonlóak a feltételek: a hiteligénylés beadható, ha a jelenlegi munkahelyén már minimum 3 hónapos, határozatlan idejű folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik, a próbaidő már lejárt, és természetesén nincs felmondás alatt sem az új munkaviszony, amit minden esetben munkáltatói jövedelemigazolással kérnek igazolni. A bank a hiteligénylés beadását követően végzi el a teleskörű bírálatot.

Ha Önnek is bármilyen pénzügyi kérdése, problémája akad, írjon nekünk bizalommal a [email protected] címre!