A német Merck, amelynek Life Science egysége a világ egyik legnagyobb bioreaktor-felszerelés- és készletgyártója, a Reutersnek elmondta, hogy arra törekszik, hogy termelési hálózatát földrajzilag szétszórja, hogy kevesebb szállítmánynak kelljen átlépnie a vámhatárokat. Különösen az amerikai előírások, amelyek elsőbbséget biztosítanak az amerikai kormányzati szerződéseket teljesítő vállalatoknak, jelentenek kihívást a Merck számára, mivel igyekszik kielégíteni a növekvő keresletet az olyan eszközökre, mint a steril fermentációs zsákok és a bioszűrők.

De nem az Egyesült Államok az egyetlen ország, amelyik az egyesek által vakcinanacionalizmusnak nevezett tevékenységet folytatja. India április közepén megtiltotta a vakcinák exportját, hogy a hazai immunizációs kampányra összpontosítson, mivel országszerte robbanásszerűen kezdett terjedni a járvány, ami felborította számos afrikai és dél-ázsiai ország oltási tervét. Az AstraZeneca gyártási nehézségei miatt az év elején az Európai Unió exportellenőrzési rendszert vezetett be, és azzal vádolta Nagy-Britanniát, hogy visszatartja a vakcinák egy tekintélyes részét, amelyet Brüsszel szerinte meg kellett volna osztania az EU-val - írja a Reuters.

A Rentschler Biopharmánál, nagy gyógyszergyártó cégek német beszállítójánál - amely részt vesz a CureVac Covid-19 vakcinajelöltjének előállításában -, a világjárvány miatt felülvizsgálták a beszerzési útvonalakat. "A koronavírus-válság fontos lökést adott nekünk, hogy közelebb hozzuk ellátási láncainkat a gyártóhelyeinkez. Úgy döntöttünk, hogy a legtöbb berendezésünket Európában szerezzük be, így már nem függünk annyira az Egyesült Államoktól" - mondta Frank Mathias vezérigazgató, példaként említve a bioreaktorok steril zsákjait. A beszállítókat nem nevezte meg.

A hosszú szállítási útvonalak és a nemzetközi viták esetleges következményeinek elkerülése érdekében a német családi tulajdonban lévő IDT Biologika oltóanyaggyártó az év elején több mint 100 millió eurós beruházást tervez az AstraZeneca-oltások gyártására. A jelenleg 2023-ra tervezett gyártósor az Astra oltásait vagy más, ugyanabba a vírusvektor-osztályba tartozó vakcinákat gyártana, évente legalább 360 millió adagot.

Az IDT állítaná elő a hatóanyagot, keverné, palackozná és csomagolná a végterméket, egy helyen egyesítve a jelenleg szétszórtan működő gyártási lépéseket. 

A gyártási hálózatok átalakítása egy olyan gyógyszeripari ágazatban, amely évtizedek óta a határokon átnyúló cserére és a nemzetközi munkamegosztásra támaszkodik, csak fokozatos lépésekben történhet - figyelmeztetett Belen Garijo, a Merck vezérigazgatója.

Magyarország is saját oltóanyaggyárat épít, hogy csökkentse függését a nemzetközi politikai viszonyoktól. A magyar üzem a tervek szerint 2022 második felében kezdheti meg működését, viszont itt a Sinopharm-vakcinákat (vagy ahhoz hasonló elöltvírusos készítményeket) gyárthatnak majd.