Vegyes teljesítményt nyújtottak az elmúlt évben Bige László közvetlen és közvetett tulajdonában álló társaságok - derül ki a Céginfo.hu összesítéséből. A Napi Gazdaság 100 leggazdagabb 2013 című kiadványa szerint Magyarország - Csányi Sándor után - második legtehetősebbjének számító, mintegy 130 milliárd forintos vagyon felett diszponáló nyíregyházi üzletember cégei összesen 135 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le, ami 23 milliárd forintos adózott nyereséggel párosult. A bevétel közel 3 százalékkal nőtt ugyan 2011-hez képest, a profit azonban háromszor ekkora tempóban csökkent. Társasági adó címén bő négyszázmillió forintot fizettek be a vállalatok, harmadával kevesebbet, mint 2011-ben. Az összes kivett osztalék 11,5 milliárd forintra rúg, a 2011-es 6,7 milliárdot követően.

A bevétel közel háromnegyedét a nitrogénműtrágyát, ipari gázokat gyártó Nitrogénművek Zrt. hozta, a 98,5 milliárdos forgalom 8,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A növekedéshez a bel- és külföldi eladások egyaránt hozzájárultak, az export részesedése immár eléri a 46 százalékot, köszönhetően a szlovák, német, olasz és román leányvállalatoknak. Az adózott nyereség azonban így is csökkent, 20,6 milliárd forint alá, amit alapvetően az eladott áruk beszerzési értékének megugrása okozott. A bő húszmilliárdos adózott eredmény felét osztalékként kivették a tulajdonosok - legnagyobbrészt Bige László, de pár száz millió forint fiának, Bige Zoltánnak is jutott.

Forrás: Céginfo.hu


Kétszámjegyű forgalomcsökkenésről, illetve adózott eredményének megfeleződéséről számolt be ugyanakkor a Bige-birodalom második legnagyobb cégének számító NZRT-Trade Kft. A nagykereskedelemmel foglalkozó cég bő másfélmilliárdos nyereségéből ezúttal nem fizetett osztalékot, szemben a 2011-es 2,7 milliárdos kivéttel.

Bige László
Kép: Napi Gazdaság, Kovács András


Jobban teljesített ugyanakkor az egy évvel korábbinál a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. A Tiszamenti Vegyiművek Rt.-t. még 1997-ben privatizáló cég mind árbevételét, mind nyereségét növelte, a 800 millió forintot közelítő adózott eredmény nagy részét, 720 millió forintot ki is vettek osztalékként a tulajdonosok.

Az inkább már csak vagyonkezelői tevékenységet végző Bige Holding Genezis Kft. árbevételének 90 százalékát elvesztette ugyan 2011-ről 2012-re, a rendkívüli bevételeknek köszönhetően így is 64 millió forintos nyereségbe fordította az előző évi, pár százezer forintos mínuszt.

 

Fejlesztések hitel nélkül

Fehér hollónak számít az a hazai cég, amelyik hitel nélkül gazdálkodik, de talán még ennél is ritkább, amelyik saját forrásból tudja finanszírozni milliárdos fejlesztéseit − márpedig a Bige-cégcsoportról ez elmondható. A 100 leggazdagabb 2013 szócikke szerint a péti és szolnoki vegyipari gyárak évek óta kiemelkedően teljesítenek, amiben a cégtulajdonos szerint meghatározó része van a tudatos fejlesztésnek, piacépítésnek valamint annak, hogy a termelés bővítéséhez kizárólag csúcstechnológiát vásárolnak. A növekvő igényekre tekintettel új, 200 millió eurós beruházást indítottak Péten. A korszerűsítés eredményeként két éven belül várhatóan 35 százalékkal nő a termelés, miközben 10 százalékkal tudják csökkenteni az energiaszámlát. A beruházásra nem vesznek fel hitelt, a teljes összeget saját forrásból biztosítják. A két lépcsőben tervezett fejlesztés átadása 2016-ban történik meg. A tervek szerint egy nagy kénsavgyár épül Szolnokon is, amelynek előkészítése már elkezdődött − csak az okoz gondot, hogy a városba tervezett magyar−kínai citromsavgyár − amely szintén jelentős kénsavfelhasználó lesz − még mindig "cseppfolyós" állapotban van. A fejlesztések eredményeként már jövőre 10 milliárd forinttal, egy évvel később pedig 30 milliárddal nő a csoport árbevétele.