Ha az üzletláncok nem nézik a hazai termelők érdekeit, akkor évek múlva csak több ezer kilométerről, nagy költséggel érkező import dinnye lesz, ami össze sem hasonlítható a friss, minőségi hazaival – és jóval drágább is lesz - derül ki a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete közös közleményéből. Jelenleg az ágazatban nagy feszültséget okoz, hogy az Aldi a keresleti piac ellenére  a szezon közepén drasztikus akcióba kezd, a kilónként 149 forintos árat a vásárlók becsalogatására használva. 

Sokan feladták

A két agrárszervezet tájékoztatója szerint Magyarországon öt év alatt közel megfeleződött a dinnye termőterülete, idén már csak mintegy 2600 hektárról van szó. A korábbi évek egyes áruházláncok általi árletörő akciói, valamint kedvezőtlen időjárása miatt sokan abbahagyták a termelést, illetve jelentősen kisebb területen végzik azt. Ezen a lecsökkent nagyságú termőterületen – hiába az idei, a dinnyének kedvezőbb időjárás miatti jobb átlaghozam és  minőség – összességében a megelőző éveknél kevesebb dinnye (130-140 ezer tonna) terem. 

250-300 forint lenne a reális

Idén a dinnyét itthon és nemzetközi szinten is keresleti piac jellemzi, ugyanis a déli országokban (Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban) 20-25 százalékkal csökkentették a termőterületeket.

A jelenlegi – kereslet-kínálat alapján kialakult – emelkedő, illetve stagnáló hazai 250-300 forintos piaci árak mellett érthetetlen az Aldi lépése, amelynek eredményeként a termelőkre nézve kedvezőtlen árverseny indulhat el a magyarországi piacon. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete bízik abban, hogy az Aldi akciója nem ösztönzi a többi boltláncot is árcsökkentésre, hiszen a dinnyeszezon jelentős része még hátra van.