Az energiaválság következtében a vendéglátó helyek 30-40 százaléka, a szállodák egyötöde is bezárhat télre. Emellett a feldolgozóiparban, vegyiparban és számos szolgáltatónál okoznak komolyabb nehézséget az elszálló energiaárak – írta a Növekedés.hu, amely azt firtatja cikkében, milyen hatása lehet ennek a bankszektorra.

A megugró hitelkamatok, munkabérköltségek, anyagköltségek és energiaárak elegyét sok vállalkozás nem tudja majd kigazdálkodni. Ezzel összhangban megnőhet a munkanélküliség is. Emiatt elkerülhetetlen, hogy megemelkedjen a nem-teljesítő hitelállomány a bankszektorban.

A nem-teljesítő hitelállomány rátája a teljes hitelállomány esetében 3,5 százalékon áll, mely egy hajszállal van csak a történelmi mélypontok felett. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat.

Nem hiányzik a különadó

A lényegesen alacsonyabb eredmény kihat a szektorszintű jövedelmezőségi mutatókra is. 2022 első felére a sajáttőke-arányos nyereség (ROE) lefeleződött az egy évvel korábbi 12,3 százalékról 6,4 százalékra.

A bankszektorra kivetett extraprofit adó hatására a költség-bevétel arány 65,2 százalékra emelkedett 2022 első félévére a 2021 első félévében mért 61,6 százalékról.

Eközben az idei első hat hónapban 33 százalékos költségemelkedés volt megfigyelhető az ágazatban. Ehhez a kormányzati különadók is jelentős mértékben hozzájárultak.

Emellett nettó értékvesztésképzésre, illetve céltartalékképzésre 2022 első felében 284 milliárd forint ment el, ami lényegesen meghaladja az egy évvel korábbi 44 milliárd forintot.