Még tavaly novemberben állapodott meg az Aegon az osztrák Vienna Insurance Grouppal (VIG) arról, hogy értékesíti számára magyarországi, romániai, török- és lengyelországi érdekeltségeit. Viszont a magyar kormány - pontosabban a Belügyminisztérium - megakadályozta, hogy egy osztrák cég vásárolja meg a holland biztosító magyarországi leányát, nyitva hagyva az ajtót, hogy a cég inkább „nemzeti” kézbe kerüljön. 

Emiatt októberben vizsgálatot indított az Európai Bizottság (EB) Magyarország ellen, mert felvetődik a gyanú, hogy a kormány jogszerűtlenül vétózta meg az akvizíciót. Végül versenyjogi engedélyt kapott is az ügylet az EB-től.

December 23-án végül bejelentették, hogy "a magyar kormány megállapodott egy együttműködés alapelveiről és a további eljárásról, amely szerint a magyar állam 45 százalékos részesedést szerez a magyar Aegon társaságokban és az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-ben.

Az együttműködés struktúrája, amely a VIG ellenőrző részesedésével és operatív irányításával jár, további tárgyalások tárgyát képezi. A magyar kormány a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt-t jelölte tárgyalópartnernek.

"A VIG üdvözli a Magyarországgal való jövőbeni együttműködést. Az egyetértési nyilatkozat aláírására a tervek szerint 2021. december 23-án, csütörtökön kerül sor. Következő lépésként a VIG és Magyarország tárgyalni fog a részvételi és irányítási struktúráról, beszerzi a szükséges testületi határozatokat, és kérelmezi a tranzakció végrehajtásához szükséges jóváhagyásokat" - írják a közleményben.

Az Aegon 2020. november 29-én állapodott meg arról, hogy 830 millió euróért eladja magyarországi, lengyelországi, romániai és törökországi biztosítási, nyugdíjbiztosítási és vagyonkezelési üzletágát a VIG-nek. Az Aegon továbbra is együttműködik a VIG-gel a tranzakció lezárása érdekében.