A szabályozás közel 38 ezer vendéglátóipari egységet érint, és azok a szolgáltatók, akik a működési feltételnek nem tudnak eleget tenni, nagy bajba kerülhetnek – írja a piacesprofit.hu, megjegyezve, hogy a nagyobb kapacitással üzemelő éttermek legtöbbje már rendelkezik a megfelelő éttermi szoftverrel, így azok biztonságban vannak. 

Nem kér már adatokat a KSH a szállásadóktól

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésének eredményeként megszűnt a kettős turisztikai célú adatszolgáltatási kötelezettség a szálláshely-szolgáltatók, valamint az önkormányzatok számára, a turisztikai ágazat egységes adatforrása immár a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ.

Bővebben

Azonban a vendéglátó egységek több mint fele – jellemzően a kisebbek – nincsenek felkészülve az átállásra, ami azt jelenti, hogy nem rendelkeznek NTAK-kompatibilis megoldással, ami azért okozhat számukra nagy gondot, mert ha ezek az éttermek, kávézók, büfék az utolsó pillanatra hagyják a megfelelő szoftver beszerzését, akkor a gyártónak nem lesz elegendő kapacitása teljesíteni az összes beérkező igényt. 

Így még az is előfordulhat, hogy a késlekedők nem tudnak majd határidőre adatot szolgáltatni.

Szinte az összes vendéglátóhely számára kötelező lesz július 1-től adatot szolgáltatni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára. Sok hely az utolsó pillanatig halogatja a kötelezettséget, ettől azonban mindenkit óva intenék, a tomboló nyár közepén ugyanis a szabadságok és az esetleges eszköz- és kapacitáshiány miatt lehet, hogy ez okozza majd a vesztüket

- fogalmazott dr. Kovács t Lóránt, a Gastro.hu alapítója, amely cég felméréséből kiderül, hogy a válaszadók közel felének nincs NTAK-kompatibilis megoldása. 

Jelenleg 53 olyan szoftver létezik, ami alkalmas lehet az adatszolgáltatás teljesítésére, csakhogy a beszerzésen túl számolni kell a bevezetésükre szánandó idővel is. A magyar piacon tíz szoftvergyártó cég adja a piaci lefedettség közel kilencven százalékát, ezért a közkedvelt megoldásoknál nagy leterheltségre kell számítani, ezért érdemes előre gondolkodni és mihamarabb dönteni.

Forrás: Gastro.hu
Forrás: Gastro.hu

Megemlítendő azonban, hogy az NTAK igény esetén biztosít ingyenes szoftvert a vállalkozóknak, de tudni kell, hogy annak is vannak kötöttségei, hiszen kizárólag online lehet használni, vagyis állandó és stabil internet kapcsolat szükséges hozzá, illetve nyomtatót lehet ugyan hozzá csatlakoztatni, de bankkártya-terminált nem.