A Fitch Ratings hitelminősítő péntek éjjel jelentette be, hogy változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban Csehország és Szlovákia kilátásait is rontották a hitelminősítők.

„A Fitch Ratings szerint Magyarország növekedési képességei a hasonló besorolású országokhoz képest is erősek, az év egészében 5 százalék feletti növekedést várnak a magyar gazdaságban” – tette hozzá Varga Mihály.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FVargaMihalyKepviselo%2Fposts%2Fpfbid0Bqi1FvVnN7uJL6eqMB2e5RfEffv6XLxE6vtF4TsgQ1kb4px43SJSDZGR9a3MCCZrl&show_text=true&width=500" width="500" height="757" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Szerinte az elmúlt évtized munkájának köszönhető, hogy a világjárvány után és a háború idején is mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot.

 

„A célunk az, hogy a magyar gazdaság növekedését a háborús válságban is megőrizzük” – mutatott rá Varga Mihály.

Az IMF a hét elején kiadott jelentése viszont aggasztó jövőképet fest Magyarországnak: mivel Magyarország a legkiszolgáltatottabb az orosz energiahordozók importjának, ha a Gazprom elzárja a földgázt, akkor akár a magyar GDP 6,3 százalékát is elviheti az energiaválság.