Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magasabb hiány, magasabb adósság, további költségvetési támogatás: ezt ígérte az 58. közgazdász vándorgyűlésen adott előadásán Varga Mihály pénzügyminiszter.

A korábbi növekedéshez mérten 5-6 százalékos zsugorodást vár a gazdasági kormányzat 2020-ban. Most 5-6 évet lépünk vissza az államadósság tekintetében, ez egy szükséges ár, amit meg kell fizetni a védő intézkedések érdekében - állapította meg a pénzügyér.

Aktuálisan 76-78 százalékra ugorhat az amúgy hetvenhez közelítő szintről a GDP-arányos államadósság az idén, az államháztartási hiány pedig az eddigi szigorú 3 százalékos szint alatti értékről 7 vagy akár 9 százalékra is felszökhet.

A siralmas adatokat, a második negyedévi 14 százalék körüli zuhanást a Pénzügyminisztérium (PM) azzal magyarázza, hogy ami eddig az előny volt, az hátrány lett a magyar gazdaságban. A Covid-19 okán épp az autóipar, illetve a GDP 8-10 százalékát kiadó turizmus és szolgáltatói szektor az, a húzóágazatok, amelyek a legnagyobb károkat elszenvedik, idén nagyjából 1400 milliárd forintos bevételkiesést kell kezelnie a költségvetésnek.

Minden jövő tavasszal dől el

A magyar kormány szerint a 2021 első féléve, azon belül is leginkább a második negyedéve lesz a döntő. Ekkorra van reális lehetőség, hogy legyen vakcina.

Amennyiben ez nem így történik és együtt kell élni a vírussal, akkor a magyar gazdaságnak is hosszabb távon el kell felejtenie a növekedést, stagnálásra kell berendezkedni - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Varga szerint a hazai gazdasági kormányzat támogatná uniós szinten, hogy a válság kitörésekor elengedett költségvetési hiányokra vonatkozó szabályokat jövőre se hozzák vissza. Erre van is szándék, lévén több tagállamban a magyarnál sokkal súlyosabb a válság.

Ezt azzal együtt mondja a PM, hogy jövőre a mostani tervek szerint ismét a 3 százalékos, a vírusidőszak előtti tűrésküszöböt közelítő GDP-arányos hiányt remél a tárca.

Varga odaszúrt a jegybanknak is, ami eddig sokkal optimistább előrejelzéseket adott, egyben bejelentette, hogy a Magyar Nemzeti Bankhoz hasonlóan a Pénzügyminisztérium is készít már saját statisztikákat, mivel túl lassú a negyedéves átfutási idő, amennyi idő alatt a Központi Statisztikai Hivatal elkészül a számításaival.

Lesznek újabb intézkedések

Varga szerint a kormányzat eddigi gyakorlata, amivel megelőlegezte az uniós pályázatok kifizetéseit szintén hátrányba váltott az eddigi előnyből.

A gazdasági kormányzat pozitívumként látja, hogy továbbra is célországnak tekintik a befektetések szempontjából a külföldiek, nem volt olyan szintű visszamondás a bejelentett tervezett fejlesztésekben, mint amitől tartani lehetett tavasszal.

Azt is elmondta, hogy a tervek szerint újabb gazdaságvédelmi bejelentésekre lehet számítani, különösen az egészségipar lehet ezekben a bejelentésekben érintett.