A 2024-es költségvetés védelmi költségvetés, mert háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége Magyarországnak, amely garantálja a biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést; ezért a jövő évi költségvetés fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll – mondta Varga Mihály.

Kifejtette, „Ukrajnában egyre elhúzódóbb és egyre brutálisabb háború zajlik”, és ilyen időkben kiemelt jelentősége van a stabilitásnak és a tervezhetőségnek. Fontos, hogy mind a családok, mind pedig a vállalkozások, érintett intézmények mielőbb megismerjék a kormány jövő évre vonatkozó kilátásait, tervezett lépéseit, főbb célkitűzéseit, ezért idén is követik azt a 9 éve kialakított gyakorlatot, hogy a kormány az év első felében nyújtja be a jövő évi költségvetést az Országgyűlés elé.

 

Orbán Viktor hátra fog dőlni, ha ezt az egyet elérte

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az unió olyat vár el a magyar kormánytól, ami tönkre tenné a családokat és ami ellen "13 éve személyesen küzd". A költségvetésről elmondta, hogy boldogabb lenne háború nélkül, de az mostanra remélhetőleg már 22 százalék alá süllyedt és nem állnak meg az intézkedésekkel, amíg el nem érik az egyszámjegyű inflációt. Bővebben>>>

Váratlan fordulatokra készülnek

A háborús időszakban folyamatosan bekövetkeznek váratlan események, amihez alkalmazkodni kell, ezért olyan költségvetést terveztek, amely számol az ismert veszélyekkel, mindenek előtt a háború elhúzódásával.

A jövő évi költségvetés fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll.

Mivel Magyarország energiaszámlája megnőtt, a rezsivédelem több mint ezer milliárd forintos többletterhet jelent az országnak.

Hogyan tervezik fenntartani a rezsicsökkentést?

A 2024-es költségvetési tervezettel a kormány ígérete szerint

 

  • jövőre is fenntartja a rezsivédelmi rendszert,
  • biztosítja az ország fizikai biztonságához szükséges forrásokat,
  • fenntartja a családtámogatási rendszert,
  • megvédi a már elért teljes foglalkoztatottságot és támogatja a további munkahelyteremtést,
  • a jövőbeli gazdasági teljesítmény megalapozása érdekében támogatja a beruházásokat,
  • az innovációt és a területileg kiegyenlített növekedést,
  • megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét,
  • garantálja a teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj folyósítását,
  • valamint biztosítja a közszférában dolgozók anyagi megbecsülését.

 

A kormány az idei évi átmeneti lassulását követően jövőre már ismét dinamikus növekedéssel számol.

A kormány elkötelezett amellett, hogy az inflációt az idei év végére egyszámjegyűre csökkentse, és 2024-ben az áremelkedés üteme 6 százalék lehet. A kormány 2024-re vonatkozóan 4 százalékos GDP-bővüléssel számol - tette hozzá.

Marad a családtámogatás és a 13. havi nyugdíj

GDP-arányos államadósságot idén 69,7 százalékra, jövőre pedig 66,7 százalékra csökkentik, a költségvetési hiány tekintetében pedig 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számolnak 2024-ben.

Jövőre is a rezsivédelmi alap biztosítja

 

  • a magyar családok és vállalkozások védelmét az elszálló energiaárakkal szemben,
  • a honvédelmi alap pedig a haderő-fejlesztés folytatásáról, illetve felgyorsításáról gondoskodik.

 

Jövőre is fennmarad a családtámogatás, az infláció mértékének megfelelően tovább emelkednek a nyugdíjak és megmarad a 13. havi nyugdíj is.

A legfontosabb feladat Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése, az ország energiaellátásának biztosítása, valamint a rezsicsökkentés védelme – összegezte a pénzügyminiszter.