Rekordszámú látogatót fogadtak a várak és a kastélyok Magyarországon: májustól augusztus végéig több mint 310 ezren látogatták meg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. műemléki helyszíneit – írja az MTI.

A járványügyi korlátozások megszűnése óta másfélszeresére nőtt a látogatottság, és idén minden eddiginél több érdeklődő volt kíváncsi Magyarország épített örökségére – mondta Glázer Tamás ügyvezető igazgató. 2021 egészéhez képest a nyár végéig 70 százalékos az emelkedés, a 2020 januárjában elfogadott értékesítési stratégia bevezetése óta pedig már több mint 1 millió látogatójuk volt.

A havonta több tízezer érdeklődőt fogadó tatai Esterházy-kastély és a nádasdladányi Nádasdy-kastély a legnépszerűbb, de sokan látogatják az edelényi kastélyszigetet, a füzérradványi Károlyi-kastélyt, valamint a siroki várat is.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram koordinációjában a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. folyamatosan újít föl kastélyokat és várakat, a 30 projekthelyszínből 14-et üzemeltet is. Jelenleg 20 műemlék látogatható a társaság portfóliójából. Tavaly a tatai, a füzérradványi és a nádasdladányi kastély mellett megnyitották a szögligeti Szádvárat, Sümegen a Püspöki Palotát, valamint Bajnán a Sándor-Metternich-kastélyt.

Idén Majkon a kamalduli remeteség, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, valamint a dobai Somló-vár nyitotta meg kapuit, az év végéig pedig még átadják a nagyvázsonyi Kinizsi-várat, a szigetvári várat, valamint a Festetics-kastélyt Dégen, ahol az angolpark most is látogatható.