Több olyan kedvező folyamat indult el a gazdasági válság időszakában, amely lehetővé teszi, hogy ez az év már könnyebb legyen a cégek és vállalkozások számára, mint amilyen 2022 volt – ezt a prognózist vázolta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, kedvező folyamat, hogy a kezdeti pánik után a cégek döntő része egyre inkább alkalmazkodik a magas energiaárakhoz, és olyan úton indult el, amely minden bizonnyal fenntarthatóvá teszi a működését.

Kedvező lehet a forint árfolyamának rendeződése és az infláció folyamatos lassulása

Ugyancsak kedvező gazdasági környezetet idéz elő az európai uniós források lehívásáról szóló megállapodás ténye kedvező hatást tett a forint árfolyamára, a magyar fizetőeszköz a jövőben tovább erősödhet.

Van egy régi mondás, miszerint ami nem tesz tönkre, az megerősít. Ha például az infláció alakulását elemezzük, akkor megállapítható, hogy lassan elérjük a csúcspontot. Ez egy-két hónap múlva következhet be, amelyben nyilván a bázishatások is szerepet játszanak, de a tény attól még tény

–– mondta az interjú során a kamara elnöke

Parragh László szintén kedvezőnek nevezte, hogy a forint árfolyamánál nagyon erőteljes stabilizálódás látható. Azt viszont nem lehet előre megmondani, hogy ez meddig lesz így. Ezzel együtt minden esély megvan arra, hogy tartós legyen. Meglátása szerint nagy eséllyel elkerüli az ország a recessziós pályát, és fenntartható marad a gazdaság növekedése.

A következő nagy feladatot, kihívást a kamatoldalon érzékelem. A gazdasági növekedésnek és fenntarthatóságnak a legnagyobb akadálya most a válságzónákra jellemző magas alapkamat, amely jelenleg tizenhárom százalék. Ennek negatív hatása leginkább beruházási oldalon mutatkozik meg, amely közvetlenül az építőiparra hat leginkább, ahogy ez már a visszaeső megrendelésszámon is látszik.

– hangsúlyozta a kamara elnöke

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy látja, hogy lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését, amely egy gazdaságpolitikai feladat, s ehhez kezdenek összeállni a szükséges feltételek.