Átadták a Pest megyei Újhartyánban a Toyo Ink Group japán cég magyar leányvállalatának, a Toyo Ink Hungary Kft. új gyárát. Az új gyárban elektromos járművekhez gyártanak alkatrészeket. A hétmilliárd forintos beruházást az állam 700 millió forinttal támogatta. A japán cég Újhartyánban 45 új munkahelyet hozott létre - írta az MTI.

A vállalatcsoport tudatos tőkebefektetéseket hajtott végre a fejlett akkumulátoranyagok ellátási kapacitásának megerősítése érdekében azzal a céllal, hogy az üzletágat olyan alaptevékenységgé fejlesszék, amely évente 20 milliárd jen árbevételt generál. Ennek érdekében a jelenleg 64 vállalatból álló cégcsoport a négy nagy elektromosjármű-piacon, az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban és most Európában nyitott gyárakat – mondta Katsumi Kitagawa, a Toyo Ink vállalatcsoport elnöke. 

lítium-ion akkumulátorok a legelterjedtebb típusok, amelyeket a modern elektromos járművekben használnak nagyobb energiakapacitásuk miatt – mondta Yoshiharu Ono, a Toyo Ink Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A Pest megyei új gyár Lioaccum szén nanocső (CNT) vezetőképes diszperziókat gyárt és forgalmaz, amelyeket kifejezetten elektromos járművek lítium-ion akkumulátorának katódjához fejlesztettek a Toyo Ink vállalatcsoport kutatói.