A Magyar Közlönyben megjelent határozat a határon túli gazdaságfejlesztési és nemzetpolitikai célok hatékony megvalósítása érdekében 5 milliárd forint tőkét emelt a Manevi Zrt.-ben, amelynek tulajdonosa a magyar állam, de nevében a tulajdonosi jogokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja. (A cég saját tőkéje tavaly év végén 10,3 milliárd forint volt.)

Az Atlatszo.hu információja szerint a Manevi Zrt. 2017 decemberében megvette a román Dacia SA nevű céget, és azon keresztül a Szatmárnémetiben található Pannónia Szállót. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, a Manevi üzleti titokra hivatkozva nem adta ki az adásvételi szerződést. A szálloda könyv szerinti értéke 1,2 milliárd forint volt.

A kormány ugyanebben a határozatában intézkedett a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány létrehozásáról, amelyhez 600 millió forintot rendelt. Mindkét összeg az idei központi költségvetést terheli.

Az örökségmegőrző alapítvány tulajdonába kerül a Manevi Zrt. mellett a Comitatus-Energia Zrt. is. Az alapítvány létrehozásáról szóló, júliusban elfogadott törvény szerint az alapítvány célja, "a közép európai régió egyes műemléki vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti értékkel rendelkező és magyar vonatkozásban történelmi, kulturális, művészeti gyökerei, múltja, hagyománya, öröksége  szempontjából jelentőséggel bíró épületek, építmények megőrzése, fenntartása".

Az állami Comitatus-Energia Zrt. már elkezdte a bevásárlást, lapinformáció szerint Szlovéniában, Lendván hárommilliárd forintért megvette a Terme turisztikai komplexumot (szállodát, kempinget, apartmanfalut) tavaly. E mellett épül - az Átlátszó korábbi híre szerint - a lendvai fociakadémia, amit a magyar állam 1,3 milliárd forinttal támogat.

A Céginfo.hu adatai szerint a Manevi Zrt. jogelődje a Magyar Nemesfémvizsgáló Rt. volt. Ebből jött létre 2013-ban a Manevi, amelynek a jegyzett tőkéje 101 millió forint. A 2018-as mérlege szerint 1,8 millió forint nettó árbevétel mellett 11,7 millió forint volt az adózás előtti vesztesége.