Míg korábban szégyellte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. épp illetékes vezetése az államadósság körüli trükközéseket, a tavaly kinevezett új vezető már egyenesen az államdósság-kezelési célok egyik sarokkövévé tette, hogy a csökkenő adósságot csak decemberben kell teljesíteni - hiszen akkor mérik. Barcza György az ÁKK vezetője januári sajtótájékoztatóján kikérte magának, hogy trükköznének az adóssággal annak érdekében, hogy a magyar államadósság csökkenő pályán maradjon. Ráadásul Barcza be is szüntette az adósságadatok heti publikálást, így azokat csak a havi nemzetgazdasági minisztériumi tájékoztatóban teszik közzé.

Az NGM friss adatai szerint január 31-én (azaz 22 nappal ezelőtt) az központi költségvetés bruttó adóssága 25 180,3 milliárd forint volt, ami 480,6 milliárd forinttal magasabb, mint a decemberi 24 699,7 milliárd forinttal szemben. (Mindeközben januárban az államháztartás 92,2 milliárdos többlettel gazdálkodott - vagyis erről az oldalról nem volt indokolt az adósság növelése.)

A központi költségvetés adóssága a történelmi csúcsot tavaly december 11-én érte el, akkor 25 911,7 milliárd forint volt a tartozás. Három hét alatt azonban ezt a tételt 1212 milliárd forinttal mérsékelték. Egyrészt ekkor járt le egy nagyobb tétel PEMÁK-államkötvény, amit akkor nem újítottak meg, valamint az ÁKK kötvényeket vásárolt vissza ebben az időszakban.

Forrás: ÁKK

Nem meglepő módon januárban újra pénzgyűjtésbe kezdett az állam, az első hónap végére már le is tudták a decemberi adósságcsökkentés felét. Az NGM a kedvező piaci környezettel magyarázza a januári erőltetett kibocsátásokat: ez a növekményből 441,9 milliárdot magyaráz. Megjegyzik, hogy a pénzből már tartalékolnak az évközi devizalejáratok törlesztésére is.

Januárban a keresztárfolyamok kedvezőtlen változása 47,4 milliárd forinttal növelte az adósságot, ugyanakkor a forinterősödésen 17,4 milliárdot nyert az állam. Az NGM tájékoztatása szerint az idei első hónapban 8,7 milliárd forintnyi nettó devizakötvény-értékesítés is volt - ezek együttes eredőjeként nőtt az adósság 480,6 milliárd forinttal.

Januárban a devizaadósság részaránya 30,7 százalék volt a decemberi 31,3 százalék után. A külföldi befektetők kezében levő állampapír-állomány 61,8 milliárd forinttal 3834,2 forintra csökkent, az átlagos hátralévő futamidő 5,19 év volt.