A kormany.hu honlapon még kedden közzéteszik az újonnan kinevezett intézményvezetők névsorát Hoffmann. Hoffmann Rózsa utalt arra, hogy 588 közoktatási intézményben járt le az igazgatói mandátum, ezekre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hirdetett pályázatot. A második ciklusukra pályázókat, akiket kétharmados többséggel támogatott a tantestületük - ők 65-en vannak -, az államtitkár automatikusan kinevezte. Szólt arról is, hogy összesen 638 pályázati anyag érkezett, időközben négyen visszaléptek, 16 esetben hiánypótlást követően augusztus 16-áig hoz döntést, további 190 esetben pedig eredménytelenek voltak a pályázatok, mert "ezekben nem lehetett jó lelkiismerettel jó döntést hozni" - idézte az MTI.

Ahol most nem sikerült igazgatót kinevezni, ott a szervezeti és működési szabályzatban rögzített módon az igazgatóhelyettesek látják el átmenetileg az igazgatói feladatokat, e posztokra a Klik új pályázatokat ír ki, ezekre várhatóan szeptemberben nevezik ki az új vezetőket - tette hozzá.

A köznevelési államtitkár kiemelte, döntése meghozatalakor - amivel több hetet eltöltött - mérlegelte a szülői munkaközösségek, a diákönkormányzatok és a települési önkormányzatok véleményét, egyes esetekben ezen felül is konzultált szakemberekkel annak érdekében, hogy megbízható vezetőt és jó szakembert nevezzen ki. Hangsúlyozta, egyetlen olyan igazgatót sem nevezett ki, akinek nincs közigazgatási szakvizsgája.

Hoffmann Rózsa közölte, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium két igazgatójelöltjével ő maga is elbeszélgetett, s ennek alapján döntött egyikük mellett. Beszámolt arról is, hogy az egyik gyomaendrődi iskolában eljárási hiba történt, emiatt végül mindkét pályázó eredménytelenül pályázott.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: a kollektív szerződés hiánya nem béníthatja meg az iskolák működését, ugyanis eddig sem volt érvényben számos helyen ilyen dokumentum. Hozzátette, a pedagógus-bérpótlékokat egyelőre a jogszabályban meghatározott minimálisra állították be, a Klik-nek azonban mérlegelnie kell, hogy egy ötven és egy ezer tanulót befogadó iskola vezetője ne ugyanazt a vezetői pótlékot kapja.