Új vállalkozásfejlesztési pályázatok megjelenése várható jövőre az Új Széchenyi terv keretében; a jövőre megjelenő konstrukciók között jelentős érdeklődés övezheti a kis- és középvállalkozások munkahelyteremtését támogató kiírást - hangzott el a Napi Gazdaság innovációs konferenciáján. A konstrukció keretében 1-10 millió forintos támogatás nyerhető majd el, a rendelkezésre álló forrás 3 milliárd forint lehet jövőre - mondta el Illés Anikó, a MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. osztályvezetője. Ezen kívül egyebek mellett versenyképesség fejlesztési, valamint a kkv-k piacra lépését támogató pályázati kiírások megjelenésére is számítani lehet.

A MAG Zrt. és az Európai Unió is vizsgálja a fenntartási szakaszban az egyes pályázatok megvalósulásának állását is - mondta Illés Anikó. Ezt, illetve a részben EU-elvárásra alkalmazott adminisztrációs követelményeket az a szándék is indokolja, hogy a jelentős arányt képviselő ügyeskedőket kiszűrhessék. Volt rá példa ugyanis, hogy az Európai Unió utólag volt kénytelen visszavenni a kedvezményezettől a támogatást, miután azt nem a megfelelő célra használták föl - fogalmazott. Bár a konferencián elhangzott hozzászólások szerint van még lehetőség e téren, az osztályvezető szavai szerint a bürokratikus terhek jelentősen csökkentek, ám bizonyos követelményeket a külső forrásokat biztosító EU ír elő, amelyeken nem tudunk változtatni.

A vonatkozó pályázatokra a GOP és a KMOP kiírásai keretében idén összességében 5762 jelentkezés érkezett be, amelyek összesen 122,9 milliárd forintos támogatást igényeltek. A 3191 sikeres pályázatra 57,7 milliárd forintos támogatást ítéltek meg, körülbelül 1500 pályázat elbírálása azonban még folyamatban van.